Direct naar artikelinhoud

Bibliotheek met boeken, bier en beats

Bijna twee jaar na de geplande datum opent Muntpunt in Brussel dit weekend. Boeken blijven de basis van de bibliotheek, maar Muntpunt wil veel meer zijn dan dat. Ontmoetingsplek, belevingscentrum, ijkpunt in de stad. Met een Nederlandstalig hart dat klopt voor iedereen.

"Niet alleen de Brusselse Vlamingen en de pendelaars moeten hun weg vinden naar Muntpunt, maar ook de nieuwe Brusselaars", zegt Pascal Smet, Vlaams minister bevoegd voor Brussel (sp.a). De Vlaamse overheid investeerde 22 miljoen euro in Muntpunt, en nam samen met de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) het initiatief voor dit grootschalige project. "In het missionstatement van Muntpunt is heel duidelijk opgenomen dat het niet enkel een informatiecentrum moet zijn voor iedereen, maar ook een soort van woonkamer in de stad, waar je naartoe komt als je mensen wilt ontmoeten. Dat vertaalt zich ook in de doorzichtige architectuur, waardoor het Muntplein doorloopt tot op de gelijkvloerse verdieping van het gebouw. De buitenwereld komt bijna letterlijk binnen."

B-architecten heeft het Monnaie House, het Schildknaapgebouw en het gebouw ertussenin tot één Muntpunt gerenoveerd. Er is een café, een terras, en een stadsstudiezaal. "De enige plek in de bibliotheek waar je stil moet zijn", zegt Ann Van Driessche, algemeen directeur van Muntpunt. Met 90 werkplaatsen wil de studiezaal de mogelijkheid bieden aan Brussele jongeren om er te komen studeren. Iets wat thuis soms moeilijk is, wegens te weinig plaats of te veel lawaai.

Maar het zal niet enkel om serieuze zaken gaan in Muntpunt. Geregeld zullen er showcases zijn, op vrijdagavond is er 'Books & Beats' (met dj's, performers, dansers), je kunt er workshops volgen over creatief leven in de stad, men houdt er conversatietafels, enzovoort.

"Bedoeling is ook dat Muntpunt samenwerkt met andere Nederlandstalige organisaties, zodat we de krachten kunnen bundelen", zegt Ann Van Driessche. "Net als Passa Porta hebben wij bijvoorbeeld een literair salon. Als we daarin samenwerken, kunnen we meerdere locaties aanbieden en dus een breder publiek bereiken." Meteen een andere belangrijke taak: de Nederlandstalige aanwezigheid in Brussel ook zichtbaar maken voor anderen.

"We nodigen mensen uit om het Nederlandstalige aanbod te ontdekken, en niet alleen maar als je perfect Nederlands kent", vult Bruno De Lille aan, collegelid van de VGC (Groen). "Ik denk dat je als Nederlandstalige in een stad als Brussel alleen maar kunt overleven als je je openstelt voor anderen. Hoe meer anderen ontdekken dat de Nederlandstaligen in Brussel mooie dingen doen, hoe makkelijker het wordt om je te laten respecteren en samen te werken. We hopen dus dat de Brusselse scholieren die in het Nederlandstalig onderwijs zitten en hier een boek komen ontlenen, ook zullen zien welke andere Nederlandstalige activiteiten er nog zijn in Brussel."

Ambitieuze doelstellingen, zeker als je weet dat de vroegere bibliotheek tussen 2008 en 2010 twee derde van haar bezoekers is verloren. "Eind dit jaar willen we 60.000 bezoekers gehad hebben", zegt Van Driessche. "Zo'n 3.500 per week. In 2008 waren er nog 6.700 bezoekers per week, en vanaf 2014 willen we die cijfers opnieuw halen."

Beter dan vroeger

Twee vragen nog voor Bruno De Lille. Hoe ecologisch is het Muntpunt geworden? "Er was onvoldoende budget om voor een volledig passiefgebouw te gaan, maar qua milieu-impact is het toch al een stuk beter dan vroeger." En hoe tevreden is het personeel? In het verleden was er grote ongerustheid omdat het openbare statuut veranderde in een privéstatuut. Dat resulteerde zelfs in prikacties. "Er is een cao afgesloten waarbij enerzijds mensen als contractueel bij Muntpunt vzw werken, en anderzijds een aantal statutairen nog steeds de VGC als werkgever hebben. Dat laatste is wel uitdovend: als er mensen vertrekken of met pensioen gaan, worden zij vervangen door een contractueel. Met die regeling is het personeel akkoord gegaan."

Morgenavond start het feestelijke openingweekend. www.muntpunt.be