Direct naar artikelinhoud

'Armstrong en Bruyneel zullen het bijzonder lastig krijgen'

Johan Bruyneel gaat straks niet mee naar de Tour met RadioShack. Hij wordt er met Lance Armstrong van beschuldigd verschillende dopingwetten te hebben overtreden en wil zijn ploeg 'de slechte afleiding' besparen. Volgens Pierre Ballester betekent de beschuldiging mogelijk 'het begin van het einde van het keizerrijk Armstrong.'

Pierre Ballester is nogal zeker van zijn stuk. Lance Armstrong maar ook Johan Bruyneel, de grote strateeg achter diens zeven Tour-overwinningen, gaan bijzonder lastige tijden tegemoet. Ballester is, samen met collega-journalist David Walsh, de auteur van boeken als LA Confidentiel (2004) en Le Sale Tour (2009, in het Nederlands vertaald als Vuil spel). In die boeken poneren ze dat Lance Armstrong sinds 1999 en zijn eerste zege in de Tour systematisch doping heeft gebruikt. "De kans dat zijn ploegleider Bruyneel daar niks mee te maken had, is onbestaande", vertelde Ballester gisteren aan De Morgen. "Je mag Bruyneel gerust de Belgische Manolo Saiz noemen (gewezen ploegleider die een bepalende rol speelde in de zaak-Fuentes, JdP)."

Dopingsamenzwering

Armstrong en Bruyneel hebben de beschuldigingen altijd met klem ontkend. Ondanks meerdere onderzoeken zijn ze ook nooit voor de genoemde feiten veroordeeld. Maar dat zou volgens Ballester binnenkort weleens kunnen veranderen. "De recente klacht tegen Armstrong en Bruyneel en nog vijf andere betrokkenen komt van het het USADA, het Amerikaans antidopingagentschap", vertelt Ballester. "Het belang van deze klacht is niet te onderschatten. Het is voor het eerst dat Armstrong en co. zich niet voor een strafrechtelijk maar voor een sportief rechtsorgaan moeten verantwoorden. Vroeger waren dergelijke instanties wel eens geneigd om potjes gedekt te houden om de sport te beschermen, maar die mentaliteit lijkt nu toch duidelijk tot het verleden te behoren. Ik voorspel dat Armstrong en de zijnen het bijzonder lastig zullen krijgen. Het USADA start geen procedure als het geen serieuze aanwijzingen heeft. Veruit de meeste procedures die het start, leiden tot vervolging. De klacht van het USADA zou weleens het begin van het einde kunnen betekenen voor het keizerrijk dat Armstrong heeft gebouwd. Met de nadruk op het begin. Want wees maar zeker dat Armstrong en Bruyneel opnieuw alles uit de kast zullen halen om zich tegen de beschuldigingen te verdedigen."

De klacht van het USADA weegt hoe dan ook zwaar. Zo zou Johan Bruyneel zich schuldig hebben gemaakt aan het bezit, de handel en het toedienen van, onder meer, epo, testosteron, groeihormoon en cortisonen. Zijn poulain Lance Armstrong zou die producten zowat heel zijn carrière lang hebben gebruikt, onder meer ook - en dat is nieuw - om in 2009 zijn rentree te kunnen maken in het peloton. Het USADA maakt verder gewag van "een dopingsamenzwering", waar behalve Bruyneel en Armstrong ook de omstreden Italiaanse sportarts Michele Ferrari bij betrokken was. Een tiental renners "met informatie uit eerste hand" is volgens het USADA bereid gevonden om onder ede over de zaak te getuigen.

In een mededeling op zijn site schrijft Bruyneel dat het om "onterechte aantijgingen" gaat, die hij zo snel mogelijk wil weerleggen, in de hoop "deze zaak voor eens en voor altijd op te lossen."

Vendetta

Armstrong, die als gevolg van de klacht afgelopen zondag niet mocht deelnemen aan de triatlon van Nice, heeft het USADA via een brief van zijn advocaat gevraagd om de klacht te laten vallen. Eerder noemde de ex-wielrenner het USADA al een organisatie "die hoofdzakelijk wordt betaald met dollars van de belastingbetaler, maar voorts haar eigen wetten schrijft." Over de beschuldigingen zelf zegt hij dat ze niet nieuw zijn, en dat ze deel uitmaken van een vendetta tegen zijn persoon. "Ik heb nooit doping gebruikt en, anders dan vele van mijn aanklagers, heb ik 25 jaar lang aan uithoudingscompetitie gedaan zonder ongewone prestatiepieken. Ik legde meer dan vijfhonderd dopingtesten af en was nooit positief."

Dat laatste argument noemt Pierre Ballester alvast compleet onzinnig. "De geschiedenis van de sport krioelt van atleten die altijd negatief hebben getest, maar achteraf grote dopingzondaars bleken."

De straffen die Armstrong en Bruyneel boven het hoofd hangen, zijn in ieder geval niet min. Armstrong riskeert zijn zeven gele truien te moeten inleveren en, net als Bruyneel, levenslang uit de wielersport te worden verbannen.