Direct naar artikelinhoud

Boonen heerst in achtertuin

In de tribunes van Geel staken ze dagen geleden de vlag al uit. Tom Boonen, hij en niemand anders, zou de nieuwe Belgische kampioen wielrennen worden. En zo gebeurde. Sterkste man in koers, favoriet die niet te mooi was om het vuile werk op te knappen. In een kopgroep van vijf sprintte Tom Boonen weergaloos naar de zege.

Het BK in Geel was de thuiswedstrijd die Boonen niet kon, mocht verliezen. En ja, zelden hadden de zenuwen zo gespannen gestaan, bekende de drievoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen, viervoudig winnaar van Parijs-Roubaix. Pannenkoeken bakken thuis draaide zaterdag op een mislukking uit. "Te zenuwachtig", zei vriendin Lore daarover.

Gelukkig, het Belgisch kampioenschap bracht hij wel tot een goed einde. Boonen wilde een slaapverwekkend BK negentig kilometer voor het einde al van de totale ondergang redden. Hemel, wat was wielrennen gisteren saai. Ploegleider Lefevere moest zijn gezag inzetten om dat toch maar beter niet te doen. Nog dik een uur moest Boonen wachten. Minder dan veertig kilometer voor de finish ging hij er dan toch vandoor.

Top in Londen

Het werd geen solotocht, niet zoals in Parijs-Roubaix. Daarvoor is de conditie nog niet goed genoeg, zei Boonen. Over een maand, op de Spelen in Londen, dan pas zal hij weer top zijn. Maar zijn aanval was wel snedig genoeg om de andere zelfverklaarde favorieten met een retourtje naar huis te sturen. Sprinter Kris Boeckmans. Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert gaven niet thuis.

En waar was de veelgeprezen Lotto-ploeg? Negentien renners aan de start. Jurgen Roelandts was net terug van een lekke band. Maar verder was er geen personeel voorhanden om Boonen bij te benen. Dat was er ook niet toen Gilbert tien kilometer voor de finish nog een keer in de tegenaanval ging. Een zinnige verklaring was bij Lotto niet meteen voorhanden. Roelandts en zijn ploegmaats waren de grote verliezers van de dag.

Dat vond de verbazende Kristof Goddaert ook wel van zichzelf. "In 2009 in Aywaille werd ik derde, vandaag tweede. Een titel van Belgisch kampioen kan mijn carrière maken. Ja, dit is een gemiste kans." Sven Vandousselaere vierde zijn derde plaats als een halve overwinning. Op Lotto dat hem niet meenam naar de nieuwe ploeg. Even hing zijn profcarrière aan een zijden draadje. Gisteren gaf Vandousselaere weer wat meer zekerheid aan zijn rennersleven.

Boonen zelf liet de Belgische titel niet ontsnappen. Niet zoals vorig jaar, toen hij door Gilbert uit het wiel werd gereden. Gisteren ging Gilbert pas in de laatste tien kilometer nog even op zoek naar de renner die hij de voorbije jaren is geweest. Maar vond hem weer niet.

In 2012 is Boonen weer aan zet. Erg bedrijvig, zoals hij gisteren was in de laatste kopgroep van vijf. Trappen en praten, praten en trappen. Boonen ging keihard aan kop rijden en ging vervolgens bij zijn vluchtgezellen met een portie peptalk langs. Goddaert: "Tom was ons voortdurend aan het motiveren. Oppeppen en vooruit blijven. Het siert hem dat hij er vol voor is gegaan. Daarom staan we nu op het podium." Vandousselaere: "Natuurlijk wisten we dat Boonen de sterkste was. Ik miste een paar beurten om over te nemen. Omdat ik dat niet mocht van mijn ploeg. We konden hopen op pech van Boonen. Of op een podiumplaats. Boonen is ons toch vooruit blijven jagen." En ja: eerlijk ging het er ook aan toe, zeiden de twee. Jan Bakelants, vierde, knikte: "Voor afspraakjes was er geen tijd."

Boonen heeft zijn tweede titel van Belgisch kampioen dubbel en dik verdiend. In 2009 in Aywaille pakte hij hem nog op een diefje. Gisteren had hij de overwinning alleen maar aan zichzelf en zijn ploeg te danken. Julien Vermote reed de koers van zijn leven. En daarmee is het nu ook officieel: Boonen is weer de beste renner van België.

1. Tom Boonen

2. Kristof Goddaert

3. Sven Vandousselaere

4. Jan Bakelants 0:02; 5. Julien Vermote 0:04; 6. Gijs Van Hoecke 0:11; 7. Kris Boeckmans 0:16; 8. Pieter Jacobs; 9. Niko Eeckhout; 10. Tom Van Asbroeck; 11. Michael Van Staeyen; 12. Bert De Backer; 13. Maxime Vantomme; 14. Jens Keukeleire; 15. Nico Sijmens; 16. Baptiste Planckaert; 17. Jurgen Roelandts; ...

In de sprint is Boonen duidelijk sneller dan Kristof Goddaert en Sven Vandousselaere.