© Belga

Martinez roept Nainggolan en Lombaerts niet op voor de Rode Duivels

Belgisch bondscoach Roberto Martinez heeft zijn selectie bekendgemaakt voor de oefeninterland in Nederland van woensdag en de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland van volgende week zondag. Hij maakte Thomas Foket, rechtsback bij AA Gent, voor het eerst Rode Duivel. AS Roma-middenvelder Radja Nainggolan en Zenit-verdediger Nicolas Lombaerts werden niet opgeroepen door Martinez, Vincent Kompany is wel weer van de partij.

wic, bla

Selectie: Thibaut Courtois, Simon Mignolet, Matz Sels, Jan Vertonghen, Laurent Ciman, Christian Kabasele, Vincent Kompany, Thomas Meunier, Thomas Foket, Luis Pedro Cavanda, Marouane Fellaini, Axel Witsel, Steven Defour, Mousa Dembélé, Youri Tielemans, Yannick Carrasco, Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Dries Mertens, Kevin Mirallas, Thorgan Hazard, Michy Batshuayi, Divock Origi, Romelu Lukaku, Christian Benteke.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Voor Nainggolan komt deze selectie te vroeg"

Dé grote verrassing is de afwezigheid van Radja Nainggolan. Martinez verwees naar een gebrek aan fitheid bij de middenvelder van AS Roma, maar de man met de hanenkam scoorde donderdag nog in de Europa League. "Ik denk dat deze selectie te vroeg komt als je bedenkt wat vorige keer gebeurd is", zei Martinez. Nainggolan liet toen met een blessure verstek gaan voor de Rode Duivels, maar bleek bij zijn club AS Roma wel een oefenwedstrijdje met de beloften te hebben meegespeeld. Nochtans zei Martinez toen: "Dit zal geen enkele invloed hebben op selecties voor de Rode Duivels in de toekomst", een uitspraak waar hij nu dus op terugkomt. "Ik heb hem gesproken, hij was de eerste die wist dat hij niet geselecteerd zou worden", zei Martinez. We moeten hem nu ruimte geven om voor zijn plek bij de Rode Duivels te knokken."

Ook Nicolas Lombaerts, die zijn basisplaats kwijt is bij Zenit, werd niet opgeroepen. "Nicolas maakt nog steeds deel uit van mijn plannen, maar ik heb nu niet het gevoel dat we zijn ervaring nodig hebben. We hebben Kompany, Vertonghen en Ciman al, waardoor we zijn plaats aan jongere spelers kunnen gunnen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Spanjaard benadrukte ook dat dat de bedoeling is tegen Nederland: kansen geven aan de jongeren. Dat is ook de reden waarom iemand als Anderlecht-middenvelder Youri Tielemans er weer bij is, of waarom AA Gent-speler Thomas Foket zijn kans krijgt. "Foket speelt misschien niet zijn beste seizoen, maar ik vind hem een interessante speler. Ik was onder de indruk van zijn match tegen Shakhtar. Hij heeft deze kans verdiend en dit geeft ons een extra back-up voor Thomas Meunier", aldus Martinez. "Tielemans, die vorige keer als vervanger opgeroepen werd, heeft de vorige keer zijn kans bij de Rode Duivels met beide handen gegrepen. Ik zie sindsdien ook meer maturiteit in zijn spel bij Anderlecht." Ook Luis Pedro Cavanda zit er weer bij. De rechtsback van Galatasaray speelde niet goed in de vriendschappelijke match tegen Italië, maar krijgt dus een nieuwe kans.

Blessures: Kompany & Defour hersteld - Alderweireld, Vermaelen, J. Lukaku & Chadli out

Verder zit Vincent Kompany voor het eerst weer in de selectie en is ook Laurent Ciman er opnieuw bij. Steven Defour is dan weer verlost van zijn hamstringblessure, maar Nacer Chadli haakt geblesseerd af. Hij onderging in België een kleine ingreep aan de knie en revalideert bij West Bromwich Albion. Ook Toby Alderweireld, al bijna drie weken out met een ongewone blessure (een geknelde zenuw in het onderbeen), werd niet opgeroepen. Thomas Vermaelen is nog steeds out met een pubalgie. De verdediger van AS Roma kwam al sinds eind augustus niet meer in actie. En ook Jordan Lukaku staat nog steeds aan de kant met een enkelblessure.

Een laatste mogelijke uitvaller is Mousa Dembélé. Die sloeg zijn enkel om in de Europa League-wedstrijd tegen Leverkusen en kan hoogstwaarschijnlijk dit weekend niet spelen in de North London Derby op Arsenal. Als hij niet speelt bij zijn club is de kans ook klein dat Roberto Martinez risico’s met hem zal nemen.

Sels blijft derde doelman

Roberto Martinez koos als derde doelman andermaal Matz Sels (Newcastle). De ex-keeper van AA Gent zit in de competitie op de bank, maar Wolfsburg-doelman Koen Casteels oproepen bleek geen optie. "Hij is nog niet fit", zei Martinez, "maar ik blijf hem wel in de gaten houden".

"Ik weet dat de match tegen Nederland niet zomaar een vriendschappelijke match is. Dat hoor ik elke keer als ik hier ben wel van enkele fans", lachte Roberto Martinez. "Dat begrijp ik en we zullen de match op de juiste manier voorbereiden. We spelen tegen een goed team, dat technisch zeer onderlegd is. Dit is een grote uitdaging voor België en we zullen er alles aan doen om die match te winnen."

Op maandag 7 november om 17u30 is er een open training op het trainingscomplex in Tubeke. Alleen de eerste 1100 supporters worden toegelaten.

Nainggolan reageert op niet-selectie voor Rode Duivels: “Donderdag nog gescoord”

© BELGA

Het heeft drie maanden geduurd en het eerste relletje bij de Rode Duivels onder Roberto Martinez is een feit. Radja Nainggolan (28) zit niet in de selectie voor de interlands tegen Nederland en Estland. “Niet fit genoeg”, zegt de bondscoach. Nainggolan: “Ik heb donderdag nog gescoord.”

Onder Marc Wilmots had Nainggolan al twee jaar moeten knokken om zijn vaste stek in de selectie af te dwingen. Nu dreigt dat onder Martinez opnieuw te gebeuren. “En dat wordt moeilijk”, zegt Nainggolan. “Ik speelde een redelijk goed EK, maakte twee belangrijke goals. Tegen Bosnië en Gibraltar begin oktober was ik niet fit, nu wel. De bondscoach belde me echter met de melding dat hij me niet fit genoeg vond. Dat vond ik vreemd en heb hem dat ook gezegd. Ik speelde de jongste vier wedstrijden gewoon met AS Roma, maakte donderdag nog een doelpunt.”

Disciplinaire maatregel

Fellaini (bankzitter), Dembélé (twijfelachtig voor dit weekend), Defour (net terug uit blessure) en Tielemans (niet in topvorm) zijn er wel bij. Alles wijst erop dat het een disciplinaire maatregel is. Nainggolan zegde af voor de match tegen Bosnië maar speelde toen wel vriendschappelijk met AS Roma. Toen hij daarop naar België werd gesommeerd voor medische testen weigerde hij. “Ik had de twee dagen ervoor al telkens testen ondergaan in Italië. Daaruit bleek dat ik niet fit was om op het hoogste niveau te spelen. Moest ik dan naar België komen om die testen nog eens te ondergaan voor hetzelfde resultaat? Dat oefenwedstrijdje was tegen 17- en 18-jarigen, zonder inzet.”

“Dit is een teleurstelling. Ik vind het leuk om voor de nationale ploeg te spelen en lig goed in de groep. Dat ik tegen Estland niet zou spelen, tot daar aan toe. Maar met Defour en Dembélé geblesseerd of net terug uit blessure, had ik wel gehoopt te spelen tegen Nederland.”

Nicolas Lombaerts: “Ik kan blijkbaar niet meer voetballen”

© BELGAIMAGE

Net als Radja Nainggolan is ook Nicolas Lombaerts ontgoocheld over zijn niet-selectie voor de Rode Duivels. “Zeker omdat ik de laatste tijd veel heb gespeeld”, aldus de verdediger van Zenit Sint-Petersburg.

Roberto Martinez geeft als uitleg dat er door de terugkeer van Vincent Kompany “genoeg ervaring in het team zit” en hij enkele jongeren een kans wil geven.

“Mijn enige kwaliteit blijkt tegenwoordig mijn ervaring te zijn en voor de rest kan ik blijkbaar niet meer voetballen”, zegt Lombaerts. “Het kan allemaal snel keren in een carrière. Van mogelijke basisplaats op het EK naar er niet meer bij. Nogmaals het bewijs dat je alleen aan jezelf moet denken. Maar ik zal des te blijer zijn om eindelijk nog eens mijn dochter te zien, want dat heb ik door de vorige match tegen Gibraltar moeten missen. Zij is veel belangrijker. Maar door de niet-selectie en geknoei in Rusland met haar visumaanvraag zal ze helaas nog niet met mij kunnen terugvliegen naar Sint-Petersburg. Nog 35 dagen en ik heb vakantie, dan zien we wel wat er mogelijk is.”