Direct naar artikelinhoud

Geen windmolens op zee voor GDF Suez

De Franse overheid heeft vier offshore windmolenparken gegund, onderdeel van een megaproject van 6.000 megawatt. Drie gaan naar een Franse combinatie, het Spaanse Iberdrola krijgt er eentje. GDF Suez verliest op alle fronten.

Electricité de France (EDF), het Deense Dong Energy en Alstom mogen drie offshore windmolenparken bouwen voor de Bretoense en Normandische kust, goed voor een capaciteit van 1.428 megawatt. Een consortium van het Spaanse Iberdrola, het Britse RES, Areva, Technip en Eiffage haalde een vierde project binnen, een park van 500 megawatt voor de Bretoense kust. Nochtans was EDF ook hier goedkoper. "We willen een industrie die op twee benen staat, daarom kozen we voor de op één na beste offerte in Saint-Brieuc", zo legde de Franse minister van Industrie Eric Besson de gunning uit.

De vier parken samen genereren een capaciteit van 1.920 megawatt, zegt Bresson, goed voor een investering van 7 miljard euro en 10.000 directe en indirecte banen. Alstom beweert dat het binnenhalen van drie projecten voor een investering van 100 miljoen euro zorgt en 5.000 extra banen voor de fabricatie van torens, generatoren en bladen. Iberdrola en zijn partners engageren zich ertoe om circa 2.000 banen te creëren. Areva, dat windturbines bouwt in Duitsland, belooft daarnaast twee fabrieken te bouwen in Le Havre die gebruikt zullen worden als het bedrijf orders binnenhaalt in het Verenigd Koninkrijk.

Frankrijk, dat vandaag nog niet over windmolens in zee beschikt, wil tegen 2020 via 1.200 windturbines een capaciteit van 6.000 megawatt ter beschikking hebben. De nu gegunde projecten zijn de eerste in de reeks. De eerste windturbines zouden functioneren vanaf 2015.

Voor GDF Suez, in ons land de grootste energiespeler via Electrabel, was de vernedering compleet. Het had geboden op vier van de vijf projecten en kreeg er geen enkel. Voor een park nabij Le Treport in het Kanaal was GDF Suez zelfs de enige bieder. Maar Besson zegt dat die offerte veel te duur was en het de consument jaarlijks 500 miljoen euro extra gekost zou hebben. En dus zal het werk aan Le Treport opnieuw aanbesteed worden in de tweede helft van dit jaar, samen met een reeks andere windparken. Volgens GDF, dat zwaar aangeslagen was, kan Le Treport tegen een lagere prijs niet rendabel gemaakt worden.