Direct naar artikelinhoud

Vier doden bij ongeval met helikopter in Nederland

Bij een helikoptercrash nabij Rotterdam zijn vier mensen om het leven gekomen. Ze fotografeerden een Tourtocht voor wielertoeristen. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend.

In een helikoptercrash nabij Rotterdam zijn gisteren vier mensen om het leven gekomen. Twee waren op slag dood, de twee andere slachtoffers overleden in het ziekenhuis. De vijfde inzittende werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht.

Het toestel stortte gistermiddag neer bij de Slufterdam en Noordzeeboulevard. De oorzaak van de crash is niet bekend. Ooggetuigen vertelden hoe de helikopter plots erg laag begon te vliegen en dan een vreemde bocht maakte. Daarna dook het toestel tientallen meters naar beneden. Een ontploffing volgde niet, volgens de ooggetuigen bleef het oorverdovend stil.

De luchtvaartpolitie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid hebben een onderzoek opgestart. De brandweer had het evenwel moeilijk om tot bij het wrak te raken, aangezien de helikopter in hoog struikgewas terecht was gekomen. Over de identiteit van de slachtoffers werd nog niets bekendgemaakt, maar volgens NOS is de overlevende inzittende een 51-jarige persfotograaf. Hij zou zwaargewond maar stabiel zijn.

Aan boord van de helikopter zaten vijf mensen, de piloot en vier passagiers. Het ging om drie fotografen en een medewerker van het Havenbedrijf Rotterdam. Die had de helikopter ingehuurd om opnames te maken van de Tour du Port, een Tourtocht voor een duizendtal wielertoeristen in aanloop naar de Tour de France. Enkele honderden renners zagen het toestel voor hun ogen neerstorten. De wielertocht werd na de crash afgelast.

Mogelijk wordt door het ongeluk ook de start van de Tour de France, een tweedaags evenement volgend weekend, aangepast. Havenbedrijf Rotterdam had plannen om een grote tent op te zetten, waar zo’n honderd gasten naar de start van de Tour zouden komen kijken. Daarover beraadt het organisatiecomité Le Grand Depart zich vandaag.

Het neergestorte toestel was een Eurocopter EC130 van vijf jaar oud. Volgens een woordvoerder van Heli Holland Airservices, eigenaar van de helikopter, is dat naar luchtvaartnormen “een vrij nieuw toestel”. De helikopter was vanaf Rotterdam The Hague Airport vertrokken. Gisteravond werd het wrak door de luchtvaartpolitie weggesleept, om het op een niet nader bepaalde locatie verder te onderzoeken.