Direct naar artikelinhoud

Kind naar intensieve? Alleen nog in Gent of Leuven

Kinderen die ernstig en acuut ziek zijn en intensieve zorgen nodig hebben, kunnen in Vlaanderen binnenkort wellicht alleen nog maar in Gent en Leuven terecht. Spoedartsen en intensivisten van andere inrichtingen zijn furieus. 'Dit zal kinderen het leven kosten.'

"Dit Koninklijk Besluit, dat bedoeld was ter bescherming van het kind, zal in zijn huidige vorm ongetwijfeld kinderen doden." Het zijn forse woorden die Jan Stroobants de wereld instuurt. Hij is de voorzitter van het Belgian College of Emergency Physicians, de beroepsvereniging van spoedartsen.

Een nieuw Koninklijk Besluit (KB) van minister van Volksgezondheid Onkelinx (PS) legt voor het eerst normen op aan ziekenhuizen die min-vijftienjarigen opnemen. Vooral ziekenhuizen die ernstig zieke kinderen - die intensieve zorgen (IZ) nodig hebben - verzorgen, moeten voortaan aan heel wat voorwaarden voldoen.

Die zijn heel uiteenlopend, en gaan van het aantal vereiste bedden over het aanwezige personeel en infrastructuur tot de plicht om een aparte pediatrische IZ-afdeling op te richten.

Duidelijk gepusht

Ziekenhuizen die niet voldoen, moeten - na de spoedopname - patiëntjes doorsturen naar centra die wel erkend zijn. "Dat is levensgevaarlijk", zegt Stroobants. De spoedartsen, die zeggen nooit geraadpleegd te zijn door de minister, worden bijgetreden door de beroepsvereniging van intensivisten.

"Transport is het gevaarlijkste wat er is", zegt Margot Vander Laenen, zelf spoedarts en intensivist in Ziekenhuis Oost-Limburg. "In een ambulance zit er maar één arts, vaak dan nog een assistent in opleiding."

Ze vreest ook voor de afbouw van expertise. "Als wij geen kinderen meer intensief mogen behandelen, zullen we ook niet meer de nodige specialisten in huis hebben wanneer de behandeling zo urgent is dat overplaatsing niet meer mogelijk is. Er staan kinderlevens op het spel."

Volgens Stroobants, zelf spoedarts aan het Antwerpse Middelheimziekenhuis, is het KB op maat geschreven van de universitaire ziekenhuizen van Leuven en Gent. "Dit hebben zij duidelijk gepusht", zegt hij. "De samenstelling van het kabinet-Onkelinx zegt genoeg. De facto kunnen alleen zij aan de absurde eisen voldoen."

De insinuatie van belangenvermenging wordt door volksgezondheid met klem ontkend. "Wij hebben ons enkel gebaseerd op het advies van de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen", klinkt het. Onkelinx wordt bijgetreden door Zorgnet Vlaanderen, waarvan het UZ Leuven deel uitmaakt, en door het UZ Gent.

Disproportioneel

"België was zowat het enige Europese land dat nog geen normen had voor pediatrische intensieve zorgen", zegt Johan Pauwels van Zorgnet Vlaanderen. "In Nederland zijn er maar acht ziekenhuizen die dat mogen aanbieden. Het is dus niet meer dan logisch dat we dat aantal in België ook beperken.

"En dan komen in Vlaanderen inderdaad alleen Gent en Leuven in aanmerking, erkende diensten die internationaal meekunnen. België is zo klein: er is nauwelijks iemand die op meer dan een uur van een van de twee woont." Vlaanderen telt meer dan zestig ziekenhuizen, die jaarlijks slechts 1.200 kinderen intensief behandelen. Voorstanders menen dat het bundelen van expertise absoluut noodzakelijk is.

Voordat u met uw kind effectief naar Leuven of Gent moet gaan, moet de nieuwe Vlaamse regering de ziekenhuizen daadwerkelijk erkennen. Dat is ook in Wallonië en Brussel het geval. In het KB is ingebouwd dat die twee gewesten uitzonderingen kunnen inroepen, waardoor ook ziekenhuizen erkend kunnen worden die niet aan alle voorwaarden voldoen. Ook daar zullen wellicht twee ziekenhuizen erkend worden.

Toch wat disproportioneel, volgens Zorgnet Vlaanderen. "Een op de drie kinderen wordt geboren in Antwerpen. Het is eigenlijk de logica zelve dat ook een Antwerps ziekenhuis wordt erkend", vindt Pauwels. Maar voorlopig voldoet geen enkel aan de voorwaarden. Het UZ Antwerpen laat alvast weten dat alles in het werk zal worden gesteld om toch erkend te worden.