Direct naar artikelinhoud

'Striptease is nu niet direct mijn ding, maar ja'

Met een vette knipoog naar Elio Di Rupo (PS). Zo eindigt het eerste campagnefilmpje van Benjamin Dalle (31), CD&V-lijsttrekker voor de Kamer in Brussel. Na wat poëtische vergezichten over de hoofdstad showt de Dalle zijn blote rug.

Een perfecte remake van de hemdswissel die de premier deed in het Vier-programma Kroost. "Ik wilde opvallen, zeker zijn dat mijn filmpje door de media opgepikt zou worden", zegt Dalle. "Maar ik heb toch lang getwijfeld of we dit moesten doen. Het mocht niet te gratuit worden. Wie me kent, weet dat striptease nu niet direct mijn stijl is. Gelukkig is het goed verduisterd." (lacht)

De persiflage van Di Rupo heeft nog een tweede laagje: Dalle vindt de kritiek op de blote rug van de premier maar bekrompen én wil duidelijk maken dat hij altijd goed met hem heeft samengewerkt.

Wonderboy

Want het grote publiek leert hem misschien nu pas kennen, maar de 31-jarige Brusselaar is allesbehalve een bleu in de Wetstraat. De afgelopen tweeënhalf jaar was hij kabinetschef van staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V), de afgelopen zes jaar groeide hij uit tot dé expert institutionele hervormingen in dit land. Ieder detail van de zesde staatshervorming ging door zijn handen. Het leverde hem intern en extern al het label 'wonderboy' van CD&V op. "Een mooi compliment", vindt hij.

Nu geniet Dalle met volle teugen van de 'andere kant'. "Ik heb nu de kans om eens vóór de schermen in plaats van erachter na te denken, om zelf deel te nemen aan debatten en discussies, om mensen rechtstreeks te overtuigen en om mee vorm te geven aan onze standpunten." Het enthousiasme druipt van de jonge christendemocraat af, ook al is het kopmanschap van de Kamerlijst in Brussel een kamikaze-opdracht. De kans om verkozen te worden is kleiner dan klein. Dat weet de technicus zelf ook wel. "Ik hoop toch zoveel mogelijk stemmen te halen. Hoe meer stemmen, des te meer invloed ik kan uitoefenen binnen en buitende partij, des te meer er naar mij geluisterd zal worden."

Wat de komende vijf jaar zullen brengen? Dalle heeft nog geen idee. Wat het zeker niet wordt, dat is klaar en duidelijk. "Geen staatshervorming meer, alsjeblieft", lacht hij. Ideologische boeken schrijven, zoals Wouter Beke, die andere ideologische christendemocratische wonderboy van weleer, staat evenmin op de planning. Vlaams minister voor Brussel dan, zoals sommigen al fluisteren? "Goh, daar is het misschien nog wat vroeg voor. Ik heb nog niet eens in het parlement gezeten. Eerlijk, ik doe niet aan loopbaanplanning. Stel dat ik niet verkozen word, dan kan ik misschien opnieuw kabinetschef worden. Maar op mijn zestiende wilde ik secretaris-generaal van de VN worden. Dat zal wel niet meer lukken, zeker?" (lacht)