Direct naar artikelinhoud

'Red de cultuur!' trekt ten strijde

In het Antwerpse Toneelhuis vindt vanavond de actie Red de cultuur! plaats. Vijf vragen aan Lieve Franssen, een van de bezielers.

Het heet een 'culturele happening'. Er zijn interventies van Guy Cassiers, Josse De Pauw, Daan en Rosas. Er staat een uitroepteken op de affiche, boven een goudvis. Je zou Red de cultuur!, vanavond in het Toneelhuis in Antwerpen, een ludieke actie kunnen noemen. Dat is het niet. Het is een vervolg op een petitie, in januari gestart, en verder terug op het burgerinitiatief Niet in onze naam, dat zich in 2011 tegen het nationalisme verzette.

Moet cultuur gered worden?

Lieve Franssen: "Overal in Europa voert men besparingen op cultuur door. In Spanje zijn de uitgaven voor cultuur met bijna 40 procent gekort, in Nederland en Groot-Brittannië met een kwart. Duitse en Belgische centrumsteden tekenen krimpscenario's uit van 10 tot 30 procent. In Portugal en in Slovenië werd het ministerie van Cultuur afgeschaft. Overal wordt cultuur ingepast in een model waar commercialisering en vermarkting voorop staan. Dat vinden wij een achteruitgang en een bedreiging voor de Europese cultuur. Die problematiek willen wij onder de aandacht van het brede publiek brengen en tegelijk, zo dicht bij de verkiezingen, de politiek aanspreken. Vooral op Europees niveau."

Waarom?

"De strijd voor cultuur past in een algemene strijd tegen de besparingspolitiek. Het is geen apart gegeven, het hangt vast aan breder sociaal debat."

Is er overleg met culturele spelers elders in Europa?

"Ja. We hebben contact met actoren uit Frankrijk, Nederland en Duitsland. Van het Théatre du Soleil in Parijs hebben we bijvoorbeeld veel steun gekregen. Je voelt dat het overal begint op te borrelen. We krijgen ook sympathie vanuit bepaalde politieke partijen. Mensen van zowel Groen, PVDA als sp.a, Bart Caron of Yamila Idrissi bijvoorbeeld, hebben de petitie ondertekend."

Hoeveel handtekeningen hebben jullie intussen verzameld?

"Sinds de lancering in januari hebben meer dan 2.600 mensen de petitie ondertekend. Voorlopig is de petitie nog vooral Belgisch maar we willen er ook graag Europees mee gaan. Daar zijn we volop mee bezig. We hebben nu al handtekeningen uit verschillende Europese landen, van bijvoorbeeld cineast Ken Loach, theaterregisseuse Ariane Mnouchkine, veel Nederlanders en een aantal Duitsers. Maar eerst is er de tweede stap van het project, de avond in de Bourla."

Er zijn mooie namen aangekondigd.

"Veel namen vooral. Ze zullen allemaal het podium beklimmen, het zal dus een beetje een 'zap'-achtig gebeuren worden: muziek, video en woord door elkaar. Maar de kwaliteit van de interventies zal in elk geval hoog zijn, gezien de namen die we hebben kunnen strikken.

Bovendien werken we samen met de koepelvereniging AKO, het Antwerps Kultureel Overleg, wat zeer goed is. Op die manier hopen we de samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen te verhogen."

Red de cultuur!, vanavond om 20 uur in Het Toneelhuis in Antwerpen. www.nietinonzenaam.be