Direct naar artikelinhoud

PS keurt strengere opvangwet mee goed

De compromisbereidheid die de PS tot nog toe aan de onderhandelingstafel toonde, heeft ook zijn weg gevonden naar het parlement. In de kamer stemde een brede meerderheid van N-VA, Open Vld, CD&V, sp.a, MR, cdH én PS voor striktere regels voor de opvang van asielzoekers.

Al voor de zomer bereikten Open Vld, N-VA, CD&V, sp.a en MR een akkoord om de de huidige opvangwet aan te scherpen. Uitgangspunt was de vraag naar opvangplaatsen in te dijken door de voorwaarden voor opvang te verstrengen en het terugkeerbeleid efficiënter te maken. De afgelopen weken schaarden ook cdH en de PS zich achter de tekst. Groen! en Ecolo zagen hun bezwaren niet weggewerkt en onthielden zich. Beide partijen delen de kritiek van Vluchtelingenwerk Vlaanderen dat de nieuwe wet nog meer asielzoekers op straat zal zetten.

Door de goedkeuring wordt de opvang die de overheid verplicht moet aanbieden voortaan beperkt tot de eerste asielaanvraag. Wordt het asiel afgewezen, dan stopt de opvang op het moment dat het bevel om het grondgebied te verlaten in werking treedt.

Onder druk

Dat bevel zal voortaan ook sneller uitgevaardigd worden. Vervolgens krijgt de uitgeprocedeerde dertig dagen om het land vrijwillig te verlaten. Dat is een stuk langer dan de huidige termijn van vijf dagen, maar een pak realistischer, luidt het. Om ervoor te zorgen dat de persoon in kwestie ook effectief het land verlaat, komt er bovendien een individueel terugkeertraject waarbij de afgewezen asielzoeker intensief zal worden opgevolgd. Tenslotte moet er voortaan één minister verantwoordelijk worden voor het migratiebeleid.

Het goedgekeurde voorstel legt ook vast dat EU-burgers die naar ons land komen tijdens de eerste drie maanden van hun verblijf niet langer beroep kunnen doen op een leefloon. Daarmee komt men tegemoet aan de verzuchting van verschillende grote steden waar de toevloed van voornamelijk Roemenen en Bulgaren het budget van de OCMW's zwaar onder druk zet.

De koppeling van beide dossiers was een van de factoren die de PS over de streep trok. Kamerlid Rachid Madrane onthield zich als enige PS'er symbolisch, maar is wel blij met het akkoord. "Hiermee geven we een duidelijk signaal. We kiezen voor een humane oplossing maar pakken de misbruiken aan." Ook aan Vlaamse kant reageert men tevreden, al betreurt CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri de "tweeslachtige houding" van de groenen. "Ze zeggen dat ze het een goed voorstel vinden, maar struikelen erover dat we bij de tweede asielaanvraag niet langer opvang aanbieden, terwijl er voldoende uitzonderingsmaatregelen zijn om die wel te krijgen."

Bij Open Vld is er al langer kritiek op Groen! en Ecolo omwille van hun standpunten in het migratiedossier. Het is voor de liberalen een van de reden om de regeringsonderhandelingen liefst zonder de groenen voort te zetten. De stemming gisteren gaf hen extra munitie om die eis kracht bij te zetten.