Direct naar artikelinhoud

Geboortecijfer in Vlaanderen blijft stijgen

Brussel l Voor het vijfde jaar op rij werden in Vlaanderen meer baby's geboren dan in het jaar daarvoor. 2007 is daarmee zowat het vruchtbaarste jaar sinds 1987.

In 2007 werden 65.274 kinderen ter wereld gebracht in de Vlaamse ziekenhuizen. Dat zijn er zo'n 1.210 meer dan in heel 2006, een stijging van net geen 2 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE).

Het stijgende aantal geboortes is opmerkelijk. "Gedurende de jaren negentig zagen we het aantal geboortes sterk teruglopen", zegt Leen Du Bois van Kind en Gezin. "Dat kwam omdat steeds meer vrouwen het tijdstip waarop ze kinderen willen gingen uitstellen. De laatste vijf jaar zien we dat die groep, ondertussen dertigers, nu wel aan kinderen begint." Dat alleen verklaart echter de opvallende stijging van het aantal geboren kinderen niet. "Tegelijk willen steeds meer jonge vrouwen kinderen. De twintigers van vandaag wachten niet meer zo lang als hun voorgangers om een eerste kindje te krijgen. Zij kiezen veel vaker voor de combinatie tussen werk en kinderen", weet Du Bois.

Die combinatie van dertigers die nu pas hun eerste kind ter wereld brengen en twintigers die een eerste kindje níét uitstellen, verklaart de stijging van het laatste halve decennium. Steeds minder vrouwen zetten dus hun kinderwens opzij voor hun carrière, constateert ook demograaf Jan Van Baevel van de Universiteit van Brussel. "Integendeel, gezinnen procreëren over het algemeen eerder als ze voldoende werkzekerheid hebben", concludeert Van Bavel. Er is ook een stijging van het aantal 'oudere' moeders: net geen 8 procent van hen is 35 jaar of ouder. Tien jaar geleden was dat nog 4 procent.

De geboortecijfers van 2007 werden ook opgesplitst per provincie. Enkel in Oost-Vlaanderen gaat het aantal geboortes in 2007 met 0,4 procent licht achteruit. De afgelopen vijf jaar is evenwel ook in Oost-Vlaanderen een stijging van meer dan 10 procent merkbaar. De grootste babyboom vond plaats in Limburg: daar werd in 2007 liefst 4,1 procent meer baby's ter wereld gebracht dan in 2006. Daarnaast worden meer baby's geboren in de steden. In de meer rurale gebieden is de stijging minder opvallend.

Het aantal geboortes in Vlaanderen zit al sinds 2003 in stijgende lijn. Ten opzichte van dat jaar zagen in Vlaanderen bijna 12 procent meer baby's het levenslicht. De cijfers voor heel België tonen zowat dezelfde evolutie: sinds 2003 is een stijging van ongeveer 10 procent te zien. In onze buurlanden stijgt het aantal geboortes over het algemeen niet. (WC)