Direct naar artikelinhoud

Weldra hebben we twee Belgische ambassadeurs in Nederland

Brussel l België heeft binnenkort niet één maar twee ambassadeurs in Nederland. De PS-gekleurde Yves Haesendonck komt in Den Haag naast ambassadeur Luc Carbonez te zitten als 'permanent vertegenwoordiger'.

Douglas De Coninck

Tot nu toe combineerde Carbonez de functies van ambassadeur met die van permanent vertegenwoordiger bij de in Den Haag gevestigde internationale instellingen. Het gaat onder meer om het Joegoslavië-tribunaal, het Internationaal Strafhof en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Zoals ook in Rome (FAO) en Montréal (IATA) de Belgische ambassadeur zijn bilaterale taken combineert met de vertegenwoordiging bij die organisaties.

In Den Haag krijgt ambassadeur Carbonez nu versterking van Yves Haesendonck, die de diplomatieke vertegenwoordiging bij de daar gevestigde instellingen overneemt. Haesendonk, gewezen kabinetschef bij minister van Buitenlandse Zaken Eric Derycke (sp.a), draagt een duidelijke PS-stempel en is net als Carbonez "ambtenaar van de eerste administratieve klasse". Hierdoor komen er in Den Haag twee volwaardige Belgische ambassadeurs naast elkaar te zitten.

Tot enkele jaren geleden was er al, naast de ambassadeur, een permanente vertegenwoordiger in Den Haag. De praktijk wees toen uit dat die taak best met het ambassadeurschap kon worden gecombineerd. De laatste jaren werd de functie dan ook niet meer ingevuld.

Bronnen binnen Buitenlandse Zaken stellen dat de nieuwe post werd 'gecreëerd' omwille van het politieke evenwicht in de benoemingen: "Dat we in Parijs of New York, waar de VN zitten, naast een ambassadeur een permantente vertegenwoordiger hebben, is logisch. Maar dit is Den Haag: met de wagen amper een paar uurtjes verwijderd van Brussel."

Haesendonck, zeggen onze bronnen, zou zelf de wens hebben geuit om dichter huis te komen zitten. De man woont in Rixensart, was tot in 2005 permanent vertegenwoordiger bij de Unesco te Parijs en is al enkele jaren voorzitter van de Belgische Technische Coöperatie. Doordat Den Haag niet meteen aan de andere kant van de wereld ligt, kan hij die functie behouden. De man krijgt een kantoor in de ambassade. Er moet voor hem wel nog een aparte residentie worden gevonden.

Yves Haesendonck betwist dat er iets bijzonders zou zijn aan zijn nieuwe diplomatieke missie. "Ik zie dit vooral als een erkenning van het belang dat België aan de in Den Haag gevestigde instellingen hecht", zegt hij aan De Morgen. "Met de internationale rechtbanken voor Libanon en Sierra Leone komen er trouwens nog twee nieuwe bij. Dat is gewoon te veel voor één bilaterale post."

De komst van Haesendonck brengt het totale aantal Belgische diplomatieke posten in Den Haag overigens op drie. Naast de twee Belgische diplomatieke posten is er sinds enkele jaren ook een Vlaamse vertegenwoordiging. (DDC)