Direct naar artikelinhoud

Amerikaanse topacteurs lezen het 'Woord Gods' in

Klinkt het evangelie van Mattheus cooler als Samuel L. Jackson het reciteert? Het Amerikaanse mediabedrijf Inspired By hoopt van wel. Ondertussen kan het volledige Nieuwe Testament, ingesproken door Amerikaanse topacteurs, worden gedownload via iTunes.

Door Ronald Meeus

BRUSSEL l Van de audioboekenreeks The Bible Experience werden ondertussen al 400.000 boeken gedownload. Ondertussen dook er ook een concurrent op: de reeks Word of Promise, die in het najaar verschijnt.

Amerikanen hebben, wegens veel langere autoritten, altijd al meer interesse gehad in audioboeken dan Europeanen. Het mag dan ook geen toeval heten dat precies in de Verenigde Staten het Woord Gods ondertussen in een modernere, iPodfähigere versie is uitgekomen: met muziek op de achtergrond en natuurgetrouwe geluidseffecten, onder meer van zwaarden die elkaar raken of engelen die voorbij zoeven.

Bovendien beschikt The Bible Experience, die ondertussen een klein jaar in een cd-box en op iTunes te krijgen is, over een uitstekende cast. De voornoemde Samuel L. Jackson speelt God, Blair Underwood is Jezus, Angela Bassett de Engel Gods, en Cuba Gooding Jr. Judas.

Elke acteur uit de reeks is een Afro-Amerikaan, want de reeks past in een kerkgangerstraditie die in die gemeenschap gemeengoed is geworden. De boeken bevatten, afgemeten aan de previews die op iTunes kunnen worden beluisterd, bombastische larger than life-vertolkingen, met veel cellomuziek en de diepste bariton van Jackson.

In oktober van dit jaar komt er concurrentie op de markt. Ook het Amerikaanse mediabedrijf Falcon Picture Group ziet in de iPodgeneratie een nieuwe afzetmarkt voor de Heilige Schrift, en lanceert eveneens een gesproken versie van het Nieuwe Testament.

Deze keer zijn het vooral blanke Hollywoodacteurs die de dienst uitmaken, onder wie Jim Caviezel (die opnieuw, na Mel Gibsons film The Passion of the Christ, de rol van Jezus op zich neemt), Marisa Tomei (Maria Magdalena), Stacy Keach (Paulus), Luke Perry (Judas) en, ten slotte, Terence Stamp als God.

Deze versie is iets ingetogener dan The Bible Experience, met minder agressieve vertolkingen en meer fluitmuziek in plaats van zware strijkers op de achtergrond. "Word of Promise zal de tand des tijds doorstaan en een gekoesterd aandenken worden in miljoenen gezinnen", stelt producent Carl Amari.

Maar zal de katholieke kerk het nieuwe, in Dolbygeluid gepresenteerde, woord van God appreciëren? Justin Daffron, een jezuïetenpriester die doceert aan de Amerikaanse Loyola-universiteit in Chicago, denkt van wel. "Als een iPod uitsluitend wordt gebruikt voor het voorlezen van de Bijbel, dan is het een sacraal object dat moet worden verbrand of begraven als het niet meer werkt", zegt hij in het Amerikaanse weekblad Newsweek. "Maar een bestand is maar een bestand."

Ondertussen is nu al, zowel bij Inspired By als bij Falcon Picture Group, de productie ingezet van een vervolg. Beiden willen een nieuwe reeks maken gebaseerd op het Oude Testament, met een hoop nieuwe acteurs. Richard Dreyfuss zal bijvoorbeeld Mozes spelen in de nieuwe Word of Promise, bij de nieuwe Bible Experience zal die rol weggelegd zijn voor Forest Whitaker.