Direct naar artikelinhoud

Sp.a is het regieboek even kwijt

Brussel l Op 11 juni, één dag na de verkiezingen, probeerde de sp.a-top de interne dissidentie in de hand te houden door Caroline Gennez naar voren te schuiven als toekomstige partijvoorzitter. Ondanks dat manoeuvre heerst er meer dan ooit een crisissfeertje in de partij.

"De tijden waren hectisch, de uitslag beroerd en we zijn allemaal wat geëmotioneerd. Dan functioneert het verstand wat minder", vat Kamerfractieleider Dirk Van der Maelen de sfeer samen. Eerst schaarde de partijtop zich als één man achter de kandidatuur van Caroline Gennez. Nu er andere mogelijke kandidaten opduiken, zoals Kamerlid Hans Bonte of sp.a-Roodleider Erik De Bruyn, klinkt het ineens dat een 'open en democratische verkiezing' alleen maar positief kan zijn. "Iedereen kan zich kandidaat stellen. Wie het doet, moet er wel heel goed over nadenken", reageert Gennez zelf.

Die tegenkandidaten kunnen de definitieve verkiezing van Gennez tot nieuwe voorzitter meer gewicht geven. Het is een publiek geheim dat de ingeweken Mechelse niet gelukkig is met haar etiket als 'pion van de partijtop', omdat dat het haar moeilijk maakt om bij de basis vertrouwen op te bouwen. "We hebben nu iemand nodig die echt gedragen wordt door de partij. Dat kan alleen met échte verkiezingen", meent Maya Detiège.

Als er één ding duidelijk is een maand na de verkiezingen, dan is het wel dat de anders zo strak geregisseerde partij geen strikte scenario's meer voorhanden heeft. Johan Vande Lanotte poetste de plaat en de Teletubbies liggen in de touwen of zijn in de hoek gezet - denk aan Frank Vandenbroucke. Bij de tussengeneratie is er niemand die zich als natuurlijke leider opwerpt. "Iedereen kijkt naar elkaar, maar niemand durft de ander voor het hoofd te stoten", klinkt het bij verschillende insiders.

Enkele politici uit de tussengeneratie, zoals Bruno Tobback of Maya Détiege, zouden al gepolst zijn om zich kandidaat te stellen. Ex-vakbondsvrouw en Europarlementslid Mia De Vits ontkent in alle toonaarden dat ze zich in de strijd zou werpen. "Het is aan de jongere generatie om haar kandidatuur te stellen. Er zijn genoeg valabele kandidaten. Gennez is er een van, maar er kunnen er nog komen. De manier waarop zij meteen naar voren is geschoven, is niet de juiste. Maar zij zal haar contacten nu wel op punt stellen."

Bij Tobback senior wordt de kandidatuur van Bonte op een lauwe "ieder zijn schoon recht" onthaald. De rest van de partijtop viel eveneens uit de lucht toen ze gisteren geconfronteerd werden met Bontes mogelijke gooi naar het voorzitterschap.

(TP)