Direct naar artikelinhoud

Luchtvaart rondt kaap van 300 miljoen zitjes

BRUSSEL l Wereldwijd worden deze maand 309 miljoen vliegtuigzitjes aangeboden, een nieuw record en de eerste keer dat de kaap van de 300 miljoen zitjes wordt gerond. Vooral het lagekostensegment stijgt spectaculair.

In juli 2007 worden liefst 19,9 miljoen extra zitjes aangeboden, een stijging met 7 procent tegenover dezelfde maand in 2006. Het aantal vluchten steeg op maandbasis met 5 procent tot 2,6 miljoen, ook al een nieuw record. De cijfers zijn afkomstig van vluchtinformatiebedrijf OAG.

Binnen de stijging valt vooral het aandeel van de lagekostensector op. Die groeide het afgelopen jaar met liefst 27 procent gemeten aan het aantal aangeboden zitjes. Het segment is deze maand goed voor 20 procent van alle zitjes wereldwijd (tegenover 16 procent in juli vorig jaar).

Niet alle luchtverbindingen groeien even sterk. Opmerkelijk is vooral de stijging voor trans-Atlantische verbindingen met 10 procent. Het traject tussen West-Europa en Afrika zit met 11 procent groei eveneens in de lift. (KRH) >2