Direct naar artikelinhoud

De Amazon 'Fire Phone' herkent zowat alles

'Kunnen we een betere telefoon voor Amazon Prime-leden bouwen?', luidde de retorische vraag van Amazon-CEO Jeff Bezos. Waarna hij de Amazon Fire Phone onthulde.

De Fire Phone is een Androidtoestel met rubberen rand, aluminium knoppen en een 4,7 inch HD-aanraakscherm van 'Gorilla Glass' (dun, maar kras- en stootbestendig). De telefoon heeft een 2,2 Ghz-processor en 2GB RAM-geheugen. Bezos pakte op het persevenement in Seattle ook uit met een 13 megapixelcamera en dual stereo speakers met Dolby Digital Plus surround sound.

De smartphone is er volledig op gericht comfortabel filmpjes van eender welke onlinedienst - of het nu YouTube, Netflix, HBO Go of ESPN is - te kunnen bekijken. En als het aan Amazon ligt: het eigen video- en muziekaanbod van Prime natuurlijk. Daarvoor heeft het ASAP-technologie in huis, die ervoor zorgt dat een video al gebufferd wordt voor je hem bekijkt, zodat die onmiddellijk en zonder onderbreking kan starten.

Chocopotten

Echt spannend werd het pas toen Bezos uitpakte met een originele technologie die 'Firefly' heet. Die is bedoeld om eender welk voorwerp te herkennen, of het nu boeken, cd's of pakweg chocopotten zijn. Dat kan gewoon via een druk op een daarvoor voorziene Firefly-knop aan de zijkant van het toestel. Ook herkent Firefly op een Shazam-achtige manier muziek en andere audio, alsook kunst, waarbij je onmiddellijk naar Wikipedia wordt geleid. Amazons doel? Je al die dingen verkopen uiteraard, maar in de tussentijd heb je er wel een handige encyclopedie van de wereld bij.

Ook leuk: het toestel krijgt, zoals verwacht en verhoopt, een 3D-interface mee. De 3D-beelden volgen het hoofd van de gebruiker dankzij de Dynamic Perspective-technologie, via verschillende camera's in het toestel. Bezos toonde een demo waarbij hij de telefoon kantelde om rond te kijken op een digitale kaart. In de Amazonwinkel kun je met die 3D-technologie producten van alle mogelijke kanten aanschouwen door gewoon de telefoon te bewegen.

Bezos scoorde bij het aanwezige publiek daarnaast met een nieuwe scrolltechniek, waarbij je je vinger niet meer hoeft te gebruiken, maar gewoon de telefoon kantelt. Je kunt eenvoudig de scrollsnelheid aanpassen.

Het toestel is in de VS te koop vanaf 25 juli.