Direct naar artikelinhoud

Massagraf van baby's bij Iers tehuis

In Ierland voert de politie onderzoek naar een massagraf met bijna 800 baby- en kinderlijkjes. op de plaats stond een katholiek tehuis voor ongetrouwde moeders, dat begin vorige eeuw operationeel was. De kinderen stierven van verwaarlozing of honger.

De gruwelijke ontdekking werd eigenlijk in 1975 al gedaan, nadat twee spelende kinderen onder een hol klinkende plaat beenderen van kinderen vonden. Dat gebeurde op een site in de stad Tuam, in het Ierse graafschap Galway. Onder de vindplaats was onder meer de septische put die hoorde bij een tehuis voor ongetrouwde moeders. De vondst werd destijds gemeld aan de priester, die de plaats zou gezegend hebben maar het is onduidelijk of er ooit verder iets gebeurde. In ieder geval werden er nooit opgravingswerken gedaan en werd op de plaats een woonwijk gezet.

Nu blijkt dat er minstens 796 lijkjes zouden begraven kunnen liggen. Tot die ontdekking kwam Catherine Corless, een huisvrouw die jarenlang onderzoek deed in archieven en geboorte- en sterfregisters van Galway. Ze zocht daarbij specifiek naar gestorven baby's en kinderen waarbij als plaats van overlijden 'Children's Home, Tuam' vermeld stond. Slechts een kind, zo verklaarde Catherine Corless onlangs aan Irish Mail on Sunday, bleek ook effectief begraven te zijn in een graf op het kerkhof van Tuam. Het lot van de rest was onbekend. "Daarom ben ik ook zeker dat er 796 kinderen in een massagraf begraven liggen", zei Corless.

De kinderen kwamen om het leven tussen 1925 en 1961, de periode dat het tehuis vrouwen opving in een periode dat ongetrouwd zwanger zijn zowat de grootst mogelijke zonde was. De vrouwen die er bevielen, moesten er nog een jaar blijven werken. Daarna mochten ze vertrekken, zonder kind.