Direct naar artikelinhoud

Gevangenisdirecteur al eerder verdacht van seksueel misbruik

De blinde directeur van de gevangenis in Wortel mag zijn eigen instelling niet meer in. Tegen de 63-jarige Jef Buts loopt een onderzoek wegens seksuele intimidatie en misbruik van een gedetineerde. Negen jaar geleden werd hij daar ook al van beticht. 'In mijn ogen is er niks gebeurd.'

Een cipier hoorde begin deze week dat een gevangene van de gesloten instelling in Wortel klachten had over de directeur. Jef Buts (63) zou de meerderjarige mannelijke gedetineerde in de rapportzaal geroepen hebben. Daar zou hij de jongeman gevraagd hebben om zijn geslachtsdelen te betasten, in ruil voor een gunstiger gevangenisregime. Toen de gevangene weigerde, zou Buts gedreigd hebben om zijn ouders in te lichten over zijn homoseksuele geaardheid.

Glazen wanden

Het directoraat-generaal van het Gevangeniswezen is een intern onderzoek gestart en heeft het parket van Turnhout ingelicht. Buts is voorlopig niet officieel geschorst, wel mag hij tot het onderzoek is afgelopen de gevangenis niet meer in. "Die voorzorgsmaatregel hebben we ingevoerd nadat we woensdag nieuwe elementen in handen kregen", zegt Laurent Sempot, woordvoerder van het gevangeniswezen. "Maar tot het onderzoek is afgelopen geldt het vermoeden van onschuld. Zolang er geen bewijs is, nemen wij geen tuchtmaatregelen zoals schorsing." Justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) neemt de beschuldigingen, "als blijkt dat die kloppen", zeer ernstig.

Buts zelf ontkent met klem. "Als ik met gevangenen spreek, gebeurt dat altijd in een kamer met glazen wanden", zegt hij aan de telefoon. "Meestal is er ook iemand anders bij. Hoe kan ik dit dan gedaan hebben?" De directeur werd gisteren urenlang ondervraagd. Hij spreekt van een beschadigingsoperatie. "Al weet ik echt niet wie binnen de gevangenis mij dit zou willen aandoen. Dit is onwaar en zeer pijnlijk, ook voor mijn vrouw en gezin. En dat aan de vooravond van mijn pensioen."

Uit op macht

Buts is een van de bekendste gevangenisdirecteurs van het land. Temeer omdat de blinde directeur ondanks zijn oogziekte een mooie carrière wist uit te bouwen in het gevangeniswezen. De licentiaat criminologie en familiale en seksuologische wetenschappen mocht zich op zijn 24ste de 'jongste gevangenisdirecteur' ooit noemen in ons land. Eerst ging hij in Turnhout aan de slag, daarna in Hoogstraten. In 2009 kreeg Buts zelfs de Lion-Fracout-prijs ter waarde van 25.000 euro voor zijn inzet bij de reïntegratie van gedetineerden.

Al is hij niet helemaal onbesproken. Negen jaar geleden, toen hij gevangenisdirecteur in Hoogstraten was, werd hij al eens beticht van seksueel misbruik. De klacht werd uiteindelijk geseponeerd, maar Buts, die in het bijhuis van de gevangenis woonde, moest wel naar de gesloten instelling van Wortel verkassen.

Enkele cipiers lieten gisteren al aan de vakbonden weten dat ze hun baas niet vertrouwen met jonge gedetineerden. Dat hij enkel op macht uit zou zijn. "Die klacht uit 2004 is toen geklasseerd", reageert Buts. "Toch blijven die geruchten mij en mijn naasten achtervolgen. Men wil mij zwartmaken. Wie? Geen idee. Ergens ben ik blij dat er nu een onderzoek loopt. De waarheid zal gauw bovendrijven."