Direct naar artikelinhoud

Videoclip Marble Sounds helpt taboe rond geestesproblemen slopen

De nieuwe clip van Marble Sounds doorbreekt een taboe. Met hun muziekvideo bij 'Ship in the Sand' wil de postrockgroep jonge kinderen van ouders met psychische problemen zichtbaar maken. Vandaag gaat het hartverscheurende filmpje in première.

"Ze luisteren overal mee... Ons gaan ze nooit krijgen, oké? Nooit." Een moeder kijkt haar zoontje samenzweerderig aan. Beiden behangen de muren en meubelen van hun armtierige stacaravan met aluminiumfolie. Zij bezwijkt even later onder de stemmen in haar hoofd, waarna het 10-jarige knaapje zijn moeder moet verzorgen. Tristesse troef.

Dat is de synopsis van de clip bij 'Ship in the Sand'. Dat filmpje schetst het troosteloze verhaal van een moeder die haar kind meeneemt in haar eigen psychose. In de pakkende hoofdrol zie je naast de 10-jarige Kasper Kindekens ook de Nederlandse actrice en DM Magazine-columniste Halina Reijn, bekend van de Hollywoodfilm Valkyrie en Paul Verhoevens Zwartboek.

Marble Sounds, bekend van hun hit 'Leave a Light On', brengt die video vandaag uit. Dat doen ze in samenwerking met de Provinciale Stuurgroep KOPP West-Vlaanderen. Deze vereniging helpt kinderen van ouders met psychische problemen. Alle angsten, zelftwijfel en verantwoordelijkheden waar deze kinderen mee geconfronteerd worden, blijven meestal onzichtbaar voor de buitenwereld. Maar binnenshuis woekert het probleem gewoon verder.

Via een gemeenschappelijke kennis kwam de postrockgroep in contact met KOPP. "Dirk Domen werkt voor productiehuis Geronimo en wilde al langer een clip maken voor ons", legt frontman Pieter Van Dessel uit. "Toen KOPP hem vroeg voor een campagne, bleken dat twee vliegen in één klap."

Marble Sounds werkte eerder al mee aan de vijfde cd van Te Gek!?. Met dat initiatief houden ze een warm pleidooi voor een positievere beeldvorming over psychische problemen. Verder verkopen ze partituren van 'Leave a Light On' ten voordele van Ups & Downs: een vereniging voor personen met manische of chronische depressie. "Ik voel me persoonlijk betrokken bij die problemen", zegt Van Dessel. "Een kameraad van me leed zwaar aan een bipolaire stoornis. Uiteindelijk is hij daar ook aan onderdoor gegaan."

'Ship in the Sand' verscheen vorig jaar op de prachtplaat Dear Me, Look Up. De song is een cover van Sophia, het geesteskind van Robin Proper-Sheppard. "Intussen weet ik dat hij onze versie heel mooi vond", zegt Van Dessel. "Hopelijk kan hij ook de clip smaken. Maar dat móét wel: Robin is een echte gevoelsmens."