Direct naar artikelinhoud

'Uitstel hepatitis C-plan kost duizenden levens'

Leverspecialisten zijn er niet over te spreken dat het hepatitis C-plan door de regering op de lange baan is geschoven. 'Het getalm kost levens', zegt professor Hans Van Vlierberghe (UZ Gent).

Het hepatitis C-plan van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) is naar de volgende legislatuur verschoven. Met de zesde staatshervorming in het vooruitzicht vonden de regio's en gemeenschappen het te onduidelijk wie nu precies wat voor eigen rekening moet nemen.

Babyboomers

Bij leverspecialisten en academici is de ontgoocheling groot. Het hepatitis C-plan moest net verijdelen dat de ziekte in de toekomst meer slachtoffers maakt. "Zonder maatregelen gaat het aantal hepatitis C-gevallen tegen 2030 verdubbelen", zegt leverexpertHans Van Vlierberghe. "Terwijl een goed beleid ervoor kan zorgen dat de ziekte in ons land tegen die tijd is uitgeroeid."

In België hebben ongeveer 70.000 mensen de virale leverziekte. Maar het werkelijke aantal besmettingen ligt waarschijnlijkdubbel zo hoog. "Zowat de helft van de mensen die hepatitis C hebben, is zich daar niet van bewust", zegt de arts. "Het duurt een hele tijd eer de eerste symptomen de kop opsteken. In vele gevallen is er dan al sprake van levercirrose of leverkanker en kan alleen nog een levertransplantatie soelaas brengen."

Zeker onder de babyboomers zijn er een heleboel mensen die niet weten dat ze de ziekte hebben opgelopen. Het virus verspreidt zich namelijk via het bloed en voor 1990 werden bloedtransfusies daarop niet gecontroleerd. "Een goede screening van alle mensen die zijn geboren tussen 1951 en 1975 zou dus heel wat ellende kunnen voorkomen", zegt Van Vlierberghe.

Komt nog bij dat de huidige medicijnen in slechts een op de twee gevallen aanslaan. "Gelukkig zijn er nieuwe behandelingen waarbij ruim 90 procent van de patiënten geneest", zegt Van Vlierberghe. "Helaas worden die middelen hier nog niet terugbetaald." Nochtans kunnen die medicijnen en een goede screening het aantal nieuwe besmettingen met een derde terugdringen en de mortaliteit met de helft doen dalen.

Het hepatitis C-plan had de lacunes in het Belgisch beleid moeten oplossen. Enerzijds voorzag het een grondige screening van de risicogroep, anderzijds moest het ook de nieuwe geneesmiddelen toegankelijk maken voor het Belgische publiek. "Elk uitstel kost levens", benadrukt Van Vlierberghe. "Twee jaar treuzelen bijvoorbeeld, doet het aantal overlijdens met 16 procent toenemen."