Direct naar artikelinhoud

BlackBerry gooit handdoek

Minder dan drie weken na de overname van Nokia door Microsoft, kapituleert een andere smartphonepionier. BlackBerry stemt in met een bod van een financieel consortium geleid door Fairfax.

Als alles naar wens verloopt zal BlackBerry verkocht worden voor 4,7 miljard dollar (3,48 miljard euro). Het consortium onder leiding van Fairfax wil 9 dollar per aandeel BlackBerry betalen.

Het management van de Canadese smartphoneproducent staat achter de deal. Eerst komt er wel nog een boekenonderzoek, waarvan Blackberry verwacht dat het ongeveer zes weken in beslag neemt en afgerond wordt tegen 4 november. Het eveneens Canadese Fairfax, dat al een 'letter of intent' ondertekende, bezit vandaag al ongeveer 10 procent van BlackBerry en is daarmee de grootste aandeelhouder.

De overname komt er na een hele reeks slechte nieuwsberichten waaruit blijkt dat BlackBerry aan de afgrond staat. Zo ontsloeg BlackBerry vrijdag 4.500 mensen of goed 40 procent van zijn personeelsbestand. En de voorbije drie maanden groeide het operationeel verlies aan tot 1 miljard dollar. In augustus werd een speciaal comité gevormd dat alle strategische opties voor het bedrijf moest bekijken.

3 procent aandeel

BlackBerry stond begin jaren 2000 synoniem voor de smartphone. Managers en politici ontwikkelden een verslaving voor het mobieltje waarmee ze snel en veilig mails en berichten konden sturen. De komst van de iPhone in 2007 met zijn aanraakscherm en uitgebreide app store verstoorde het feestje van BlackBerry. De Canadezen konden nooit echt een vuist maken tegen de concurrentie van Apple en van het Googlebesturingssysteem Android. Het marktaandeel verschrompelde tot 3 procent.

Begin dit jaar kwam er een ultieme poging. Toen werd de BlackBerry 10 voorgesteld. Nieuwe toestellen werden vergezeld van een nieuw besturingssysteem. Maar enkel de BlackBerryfans waren echt enthousiast. Tekenend is dat de groep het voorbije kwartaal bijna 1 miljard dollar moest afschrijven op zijn voorraad nieuwe telefoons. En om de zaken helemaal in perspectief te plaatsen: Apple verkocht het voorbije weekend meer telefoons dan BlackBerry in drie maanden tijd.

Het aandeel van de Canadese smartphoneproducent werd geschorst toen het nieuws op til was. Het keek toen tegen een verlies aan van 5,6 procent, op 8,23 dollar. In 2007, vlak voor de komst van de iPhone, stond de koers boven 200 dollar. Bij de herneming van de handel schoot de koers meteen enkele procenten hoger, voorbij de geboden 9 dollar.

Er is inderdaad nog kans op een hoger bod omdat de gesprekken met Fairfax niet exclusief zijn. BlackBerry heeft nog tot 4 november de tijd om een hoger bod te versieren.

Nichespeler

Als de overname slaagt en Fairfax Financial alle aandelen in handen krijgt, verdwijnt BlackBerry van de beurstabellen. Daar kan het in alle stilte aan een comeback werken, waarschijnlijk als nichespeler voor de zakelijke markt. De smartphonemaker uit Ontario noteert onder zijn bedrijfsnaam Research in Motion op de beurs van Toronto sinds januari 1998. Begin dit jaar veranderde het bedrijf zijn naam in BlackBerry.