Direct naar artikelinhoud

Internationale wapenhandel op ongekende hoogte

Hamburg / Brussel

DPA / Belga

De wereld is al tot de tanden gewapend, maar het aantal wapens neemt nog zienderogen toe. In het jaar 2002 stegen de militaire uitgaven wereldwijd met maar liefst 6 procent tot 794 miljard dollar (641 miljard euro) en die trend zal zich waarschijnlijk ook dit jaar voortzetten. Dat zegt het Internationaal Instituut voor Vredesonderzoek (Sipri) uit Stockholm, dat een absolute autoriteit is op dit vlak.

De Verenigde Staten zijn de hoofdverantwoordelijken voor de groei van de militaire uitgaven en bestrijken het leeuwendeel van de wapenexporten naar alle delen van de wereld. Het meest gebruikte argument van Washington is de strijd tegen het terrorisme, die na de aanslagen van 11 september 2001 het stokpaardje werd van de Amerikaanse president George W. Bush en, in zijn kielzog, van nog enkele andere regeringsleiders in het Westen.

Voor de jongste toename van de militaire uitgaven zijn naast de VS ook China, India en Rusland verantwoordelijk. Ook in het Midden-Oosten was de wapenuitvoer zelden groter dan nu.

Veel grootmachten verdienen fors met het leveren van wapens aan ontwikkelingslanden. In totaal werden vorig jaar in de arme regio's voor 17,7 miljard dollar (14,2 miljard dollar) wapens en andere militaire uitrustingen geleverd. De VS prijken opnieuw bovenaan op het exportlijstje.

De derdewereldlanden hebben nog het meest te lijden van de gevolgen van vroegere oorlogen. In meer dan zestig landen bevinden zich in totaal nog tussen 100 en 200 miljoen landmijnen. Maandelijks worden tweeduizend mensen het slachtoffer van die verraderlijke erfenis. Kleine en lichtere wapens doden jaarlijks 500.000 mensen. Van de naar schatting vier miljoen doden bij oorlogen is ongeveer 90 procent burger. Het gaat daarbij voornamelijk om vrouwen en kinderen.