Direct naar artikelinhoud

Ex-bankier Papademos gaat Griekse overgangsregering leiden

De vroegere centrale bankier Lucas Papademos wordt getipt als leider van de regering van nationale eenheid die Griekenland in de eurozone moet houden en de aan Europa beloofde besparingen moet realiseren.

De naam van de nieuwe premier wordt vandaag bekendgemaakt, net als de samenstelling van de nieuwe ploeg. Griekenland staat onder druk van zijn Europese partners om snel met een oplossing te komen voor zijn politieke crisis, anders grijpt het land naast de volgende schijf noodhulp die het moet behoeden voor een faillissement.

Uittredend minister van Financiën Evangelos Venizelos probeerde gisteravond in Brussel zijn collega's van de eurozone gerust te stellen. De vorming van een regering van nationale eenheid zal Griekenland toelaten om de besparingsbeloftes te respecteren, zei hij. Volgens Venizelos is er "na een moeilijke week" nu echter een "nieuw politiek kader in Griekenland". De vorming van een regering van nationale eenheid is volgens hem "het bewijs van ons engagement en onze nationale capaciteit om het besparingsprogramma uit te voeren en het land weer op te bouwen".

Nieuwe bezuinigingen

Gisteravond bereikten aftredend premier George Papandreou en zijn conservatieve rivaal Antonis Samaras een akkoord over de nieuwe leider van de coalitieregering die zij willen vormen. Dat meldde de publieke televisiezender Net. Lucas Papademos, de architect van de Griekse toetreding tot de euro, wordt het meest genoemd als nieuwe premier. Hij was tot vorig jaar vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank.

De eurolanden bereikten eind oktober een principeakkoord over de uitkering van een nieuwe schijf van 8 miljard euro voor Griekenland. Maar die toezegging werd ingeslikt na de onverwachte aankondiging dat er een referendum zou worden georganiseerd over de besparingen. Dat is inmiddels van de baan. De crisis die daarop volgde, kostte premier Papandreou zijn kop.

De Europese Commissie liet de Grieken gisteren verstaan dat ze meer uitleg moeten verschaffen over de politieke en economische situatie in het land vooraleer de nieuwe schijf financiële steun wordt vrijgemaakt.

Griekenland heeft de 8 miljard euro nodig omdat het land over enkele weken niet langer kan voldoen aan zijn verplichtingen. De termijn is onderdeel van een totaal pakket van 110 miljard euro. Als Athene instemt met nieuwe bezuinigingen, dan krijgt het land uitzicht op een nieuw pakket van 130 miljard euro en wordt de helft van de schulden die het land bij Europese banken heeft, kwijtgescholden.