Direct naar artikelinhoud

Nieuw Canarisch eiland in de maak

Een onderwatervulkaan bij de Canarische eilanden spuwt al bijna een maand forse hoeveelheden magma uit. Na meer dan een miljoen jaar zal daardoor misschien een nieuw eiland uit de zee oprijzen. 'Het gaat niet lang meer duren voordat de hele boel naar boven komt", voorspelt aardbevingsexpert Armand Vervaeck.

"Sinds 9 oktober is de vulkaan actief op anderhalve kilometer voor de kust van El Hierro, het meest zuidelijke Canarische eiland. Daardoor groeit er een heuvelrug die nog maar 150 tot 70 meter verwijderd is van het wateroppervlak."

Het is onmogelijk te voorspellen waar of wanneer het nieuwe broertje van de Canarische eilanden zal opdoemen. "Het magma oefent steeds meer druk uit op het aardoppervlak. Het blijft dus afwachten op welke plaats die korst het zal begeven. Hoe de kaarten nu liggen, zou het nieuwe eilandje net onder La Restinga ontstaan, het meest zuidelijke stadje van El Hierro.

Rotte eieren

De nu nog zeven Canarische eilanden strekken zich uit voor de Afrikaanse kust, maar behoren tot het grondgebied van Spanje. Onder de slogan bautiza la octava (doop de achtste) wordt daar al volop gedebatteerd over de naam van het nieuwe eiland. Ondermeer Atlantis en La Inesperada (de onverwachte) behoren tot honderden kanshebbers. Spannend afwachten dus of de voorraad magma in de vulkaan volstaat om de kegel tot boven de zeespiegel te tillen.

El Hierro blijft ondertussen beven. Op het eiland zijn sinds juli al meer dan 10.000 aardbevingen geregistreerd. "Schade is er niet, maar in La Restinga begint de lokale bevolking zichzelf op eigen houtje te evacueren", weet Vervaeck. De uitbarstingen hebben dan ook een minder leuk kantje. "Volgens onze medewerkster ter plaatse hangt er een verschrikkelijke geur van rotte eieren." (adb)