Direct naar artikelinhoud

Di Rupo splitst B-H-V voor tweede keer

Formateur Elio Di Rupo (PS) is er dan toch in geslaagd een akkoord te bereiken over de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Met dank aan Dexia.

De voorbije dagen leek het erop dat niet de ingewikkelde financieringswet of de gevreesde kieskring B-H-V het Waterloo van de regeringsonderhandelaars zou betekenen, maar wel de minder belangrijke geachte splitsing van het gelijknamige gerechtelijk arrondissement. Ook nu was er een mislukte nachtelijke vergadering nodig vooraleer Di Rupo iedereen over de streep kon trekken.

Volgens het akkoord, waarvan bij het ter perse gaan de laatste knelpunten werden weggewerkt, komt er een tweetalig Brussels parket en een eentalig parket in Halle-Vilvoorde. Aan dat Vlaams parket worden wel een vijftal uit Brussel gedetacheerde Franstalige onderzoeksrechters toegevoegd. In de praktijk moeten de Franstalige onderzoeksrechters tweetalig zijn en zullen ze onder het gezag van de Vlaamse procureur des konings vallen.

Tweetalige procureur

De procureur die aan het hoofd van het Brussels parket komt te staan, moet dan weer verplicht tweetalig zijn en krijgt een adjunct van de andere taalrol. Dat moet ervoor zorgen dat het strafrechtelijk beleid te allen tijde vanuit de twee taalgroepen wordt aangestuurd. De Vlamingen krijgen ook de garantie dat 20 procent van de magistraten Nederlandstalig is en dat een derde van het totaal aantal functioneel tweetalig is.

Het tweede deel van de splitsing omvat de horizontale opdeling of ontdubbeling van de zetel. De rechtbanken in Brussel blijven bevoegd voor heel het rechtsgebied B-H-V, maar worden gesplitst in een Nederlandstalige en Franstalige zetel.

Wat het taalgebruik in rechtszaken betreft werd een versoepeling van de regels uitgewerkt zodat twee burgers die het eens zijn om een rechtszaak in een andere taal te laten behandelen sneller van taalrol kunnen wisselen. Dat zal voortaan kunnen via een schriftelijk verzoek. Twee Franstaligen uit Halle-Vilvoorde die overeenkomen hun burgerrechtelijke zaak door een Franstalige rechter te laten behandelen, hoeven daardoor niet meer fysiek voor een Nederlandstalige rechter te verschijnen. Bovendien wordt die 'modernisering' van kracht in heel het land. Zo zullen ook twee Vlamingen in Waals-Brabant in onderling akkoord de doorverwijzing naar een Nederlandstalige rechter kunnen vragen.

De automatische verwijzing naar een Franstalige rechter waar MR op hamerde komt er niet. Net zo min als de Franstalige eis om Franstaligen uit alle gemeenten van Halle-Vilvoorde het recht te geven om de behandeling in het Frans te vragen wanneer beide partijen het niet eens zijn over het taalgebruik.

Tweede lezing

Gisteravond iets voor elf waren de onderhandelaars nog bezig met de tweede lezing van de finale tekst. Vicepremiers Laurette Onkelinx (PS) en Joëlle Milquet (cdH) lieten zich daarvoor zelfs vervangen op de crisisbijeenkomst over de perikelen bij Dexia. Formateur Elio Di Rupo verliet rond 20 uur even de onderhandelingstafel om premier Yves Leterme daarover te briefen. Volgens verschillende bronnen waren het bovendien de onheilstijdingen over de Belgisch-Franse bank die de onderhandelingen gisteren het ultieme zetje gaven. MR-voorzitter Charles Michel had bij aanvang van de vergadering al aangegeven dat alle elementen op tafel lagen voor een akkoord en het dringend tijd was om aan de sociaaleconomische dossiers te beginnen.

Goed twaalf uur eerder waren de onderhandelaars nochtans zonder enig resultaat uit elkaar gegaan. Di Rupo had maandagnacht nog wel een nieuwe compromistekst op tafel gelegd, maar die werd vooral door CD&V op veel achterdocht onthaald, waardoor verder praten niet veel zin meer had. Bij de herneming van de onderhandelingen gisterennamiddag overheerste dan ook het pessimisme, maar tegen 17 uur sijpelden de eerste hoopvolle signalen naar buiten: een akkoord was binnen handbereik.

Vandaag buigen de onderhandelaars zich over de resterende bevoegheidsoverdrachten zoals mobiliteit en het hoofdstuk politieke vernieuwing. Als dat eenmaal rond is, rekenen de onderhandelaars nog een dag of twee om het globale communautaire akkoord na te lezen. Al beseft iedereen dat de problemen bij Dexia de druk om snel werk te maken van de budgettaire uitdagingen nog maar eens hebben opgevoerd.