Direct naar artikelinhoud

Economie eurozone kent bescheiden groei

De economie van de 17 landen tellende eurozone is in het derde kwartaal licht gegroeid. De 0,2 procent groei is vooral te danken aan Duitsland (+0,5 procent) en Frankrijk (+0,4 procent). Voor het vierde kwartaal wordt een lichte krimp verwacht, als gevolg van de vertragende groei van de export en de stagnerende consumentenvraag.

De groei met 0,2 procent op kwartaalbasis is perfect in lijn met de algemene verwachting van economen. Jaar op jaar groeide het gezamenlijke bruto binnenlands product (bbp) van de eurolanden met 1,4 procent. Ook dat cijfer beantwoordt aan de verwachting.

Milde recessie

Duitsland en Frankrijk waren in de zomerperiode de sterkhouders, samen met het veel kleinere Oostenrijk (+0,3 procent). De economieën van Spanje en België stagneerden, en in Nederland (-0,3 procent) en Portugal (-0,4 procent) was er zelfs sprake van een krimp.

In de verdere bbp-evolutie zijn economen niet gerust. "Het is allemaal geschiedenis", zei Jonathan Loynes, hoofd Europa-econoom bij Capital Economics. "Vooruitkijkende indicatoren geven aan dat de economie van de eurozone in het vierde kwartaal en verder waarschijnlijk weer in een recessie zal terugvallen. "Een vervelende mix van inflatie, vertragende uitvoer en stijgende werkloosheid voorspelt weinig goeds. ECB-voorzitter Mario Draghi stelde eerder al een "milde recessie" in het vooruitzicht.

Ook ING-econoom Martin van Vliet is op zijn hoede: "De bbp-groei van 0,2 procent is waarschijnlijk de laatste uptick voor de tweede dip, dus laten we ervan genieten zolang het duurt", klinkt het cynisch. Hij raamt de krimp in het vierde kwartaal op ongeveer 0,3 procent.