Direct naar artikelinhoud

Asteroïde passeert aarde rakelings

Donderdagnacht passeert de asteroïde 2005 YU 55, een rotsblok ter grootte van een vliegdekschip, de aarde op een afstand die minder groot is dan die tussen onze planeet en de maan. Het is de eerste keer in 35 jaar dat een hemellichaam zo dichtbij de aarde komt. Maar volgens wetenschappers hoeven we ons geen zorgen te maken: de asteroïde zal onze planeet niet raken.

Het rotsblok passeert geregeld onze planeet, al moet u dat 'geregeld' eerder in kosmische termen opvatten: zijn baan kruist slechts enkele malen om de duizend jaar die van de aarde. Ruimtevaartorganisaties berekenen op basis van de koers van de asteroïde diens kans op een impact met de aarde in computermodellen, en die wezen uit dat we de komende honderd jaar alvast geen botsing hoeven te vrezen.

Wetenschappers zijn erg goed geworden in het inschatten van de baan die hemellichamen in de buurt hebben ten opzichte van die van onze planeet, omdat een impact van een object ter grootte van 2005 YU 55 mogelijk het einde van alle leven op aarde betekent. In 2004 werd er ook al een andere asteroïde ontdekt, 99942 Apophis, die in 2029 rakelings langs de planeet zal schuifelen maar er niet tegen zal botsen.

Ook dat 'rakelings' moet u overigens ook voor de asteroïde die ons donderdag passeert niet al te letterlijk nemen: hij blijft op een afstand van 323.469 kilometer van de aarde, waardoor hij niet te zien zal zijn met het blote oog. Met een stevige telescoop misschien wel, want hij passeert donderdag de ruimte boven het noordelijk halfrond. (RMe)