Elf deelnames in "De slimste mens": wie deed het Olga Leyers voor?

Maandag keert Olga Leyers in "De slimste mens ter wereld" terug voor haar elfde deelname. Gisteravond versloeg de jongste dochter van Jan Leyers de IJslandse chef Dagny Ros Asmundsdottir. Als ze maandag wint, komt ze als eerste deelnemer ooit terug voor een twaalfde aflevering.

De elfde aflevering blijkt voor veel deelnemers een moeilijk te nemen horde. In de voorbije dertien seizoenen van de populaire televisiequiz beten maar liefst tien deelnemers hun tanden stuk op de elfde aflevering. Alleen Gert Verhulst brak het mythische record, maar hij mocht niet terugkeren voor een twaalfde deelname omdat de finaleweken voor de deur stonden. Hieronder een overzicht van de hele "club 11", waar ook Olga Leyers vanaf nu toe behoort.

Recordhouder

Gert Verhulst brak mathematisch het record in "De slimste mens". In het twaalfde seizoen overleefde hij 11 deelnames. Daarmee is hij de beste speler uit de geschiedenis van de quiz. Een twaalfde aflevering kon hij evenwel niet spelen, omdat de finaleweken van start gingen. Daardoor blijft die twaalfde aflevering een mythische grens. In totaal sprokkelde hij over het hele seizoen 4123 seconden en won hij zeven afleveringen. De slimste mens ter wereld werd Verhulst niet, hij eindigde uiteindelijk op een derde plaats.

Club 11

Vorig jaar bereikte ook Tom Waes aflevering 11. Daarin moest hij de duimen leggen voor Stan Van Samang. Hij kroonde zich uiteindelijk wel tot de slimste mens dat seizoen. Tom Waes won over het hele seizoen zes afleveringen en verzamelde 3856 seconden.

Otto-Jan Ham (seizoen 10), Annelies Rutten (seizoen 6) en Bert Kruismans (seizoen 3) wonnen alle drie zeven afleveringen, maar sneuvelden in de elfde aflevering. Rutten en Kruismans wonnen allebei hun seizoen. Otto-Jan Ham moest zich tevreden stellen met een bronzen plak.

Lieven Verstraete en Freek Braeckman mochten in het zevende seizoen allebei tien afleveringen op hun naam schrijven, maar in hun elfde aflevering werden ze naar huis gestuurd. Braeckman werd tot slimste mens gekroond, Verstraete eindigde derde in de finaleweken. In het achtste seizoen haalden Linda De Win en Peter Vandermeersch ook allebei de elfde aflevering. Zij belandden op de eerste en de tweede plaats.

In het negende seizoen, dat omgedoopt werd tot "De allerslimste mens ter wereld", ging Eva Brems ten onder in haar elfde aflevering. Ze werd derde tijdens de finale. Bert Kruismans mocht zich na "de slimste mens" nu ook de "allerslimste mens" noemen.

Wordt Olga alleen recordhouder?

Maandag neemt Olga Leyers het in haar elfde aflevering op tegen Ihsane Chioua Lekhli en Kris Wauters. Als ze het overleeft, gaat ze als allereerste deelnemer ooit door naar een twaalfde aflevering en wordt ze alleen recordhouder. Of dat zo is, weten we maandagavond. 

Meest gelezen