Direct naar artikelinhoud

Lego en Star Wars willen jong en oud doen gamen

In de binnenkort verwachte videogame Lego Star Wars: The Force Awakens speel je de recentste Star Wars-film na, maar dan in een wereld van Lego-blokken. En met een portie parodiërende quatsch erbovenop.

Een hele dag lang Lego-bouwsels in elkaar brikken en daar nog een maandloon voor krijgen ook: ongetwijfeld zijn er mensen die Stephen Bate benijden om zijn job. "We hebben nooit een slechte dag", oppert hij. Bate leidt een zeskoppig team bij Traveller's Tales, een Brits bedrijf dat fysieke Lego-figuren maakt voor Lego Star Wars: The Force Awakens.

De bouwsels en voertuigen die het team maakt, worden later op een computer nagebouwd met precies dezelfde blokken in virtuele vorm. Hun fysieke variant dient vooral als kwaliteitstest. "Alles wat in de game zit, moet in principe fysiek nabouwbaar zijn", zegt Bate. "Dat is een voorwaarde om de Lego-merknaam te mogen gebruiken."

De speler bestuurt in de game meerdere hoofdpersonages uit The Force Awakens, maar dan in de gedaante van die bekende gele poppetjes. De spelers moet tegenstanders neerslaan en puzzels oplossen door dingen te bouwen met rondslingerende virtuele blokken.

Frisse wind

Het is de succesformule die twee eerdere Lego Star Wars-games, tien jaar geleden, instant in klassiekers veranderde. Waarna het concept door Traveller's Tales en uitgever WB Games stilaan ook op andere entertainmentfranchises werd toegepast, zoals Indiana Jones, Batman, Harry Potter, Lord of the Rings, The Hobbit en - nog heel recent - The Avengers.

Zeker de laatste jaren kwamen er net iets te veel van die Lego-licentiegames op de markt, waardoor de formule al zijn frisheid verloor. Maar met Lego Star Wars: The Force Awakens is er nu zware druk om weer wat vernieuwing in de serie te brengen. Die zit onder meer in de manier waarop de game kan worden gespeeld: er kunnen bijvoorbeeld voor het eerst verschillende bouwsels uit een en dezelfde hoop Lego-blokjes worden opgetrokken, en bij het schieten kan de speler nu ook dekking zoeken.

Bron van onnozelheid

Een Lego-game wordt het liefst met twee spelers gespeeld, die elkaar kunnen aflossen en helpen. En dat tweespan bestaat het liefst uit een kind en een volwassene. Dat is namelijk de kern van de formule, die voor Lego Star Wars: The Force Awakens nog werd opgevoerd: de humor die in de game zit, kan meerdere leeftijdscategorieën boeien.

Oudere spelers vinden de parodiërende toon van de game misschien charmant. En voor de jongere speler is er de fysieke humor, waarvoor de makers zich lieten inspireren door iconen uit het tijdperk van de stomme film, zoals Charlie Chaplin en Buster Keaton.

"Er liggen overal op de werkvloer wel dvd's daarvan rond te slingeren", zegt hoofdanimator Phil Gray. "Ze zijn een grote invloed op hoe we onze personages doen bewegen. We halen er ook visuele thema's uit: stormtroopers zijn een constante bron van onnozelheid, omdat het autoriteitsfiguren zijn. Als die op hun bek gaan, is dat extra grappig: dat was al zo in de films van Jacques Tati, en daar is nog niets aan veranderd." Lego Star Wars: The Force Awakens komt in juni in de winkelrekken.