Direct naar artikelinhoud

Erop of eronder op 30 juni

Komt het op 30 juni tot een staking bij de spoorwegen of niet? De spoorbonden gaan daarover de ultieme krachtmeting aan. Vandaag vinden verschillende gewestvergaderingen plaats bij ACOD Spoor en ACV Transcom. Terwijl de Vlaamse bonden mikken op een geleidelijke afbrokkeling van het protest, duwt de Waalse socialistische vleugel het gaspedaal in.

"De voorbije weken verstuurden gewestsecretarissen uit Luik, Charleroi en Brussel opruiende e-mails naar hun leden. Toeval of niet: net in die gewesten worden de secretarissen geleverd door de PTB, de Waalse communisten", zegt een Vlaamse vakbondsman. De Brusselse ACOD- afdeling heeft al een nieuwe stakingsaanzegging ingediend voor 3 juli.

De omvang van de staking is nog niet duidelijk. ACV-Transcom hakt de knoop op vrijdag door. Bij ACOD Spoor valt de beslissing donderdagochtend. Als de Waalse vleugel haar protest doorduwt, gaat de hele socialistische vakbond over tot staking. In dat geval zou 65 procent van het personeel het werk neerleggen. "Sowieso zal er dan nog een ruime minimale dienstverlening overblijven", zegt Jean-Pierre Goossens van ACOD Spoor. De inzet van de staking is het personeelstekort bij de NMBS.