Direct naar artikelinhoud

Franse regering eist vetorecht buitenlandse overnames

De Franse overheid krijgt in de toekomst het laatste woord bij een overname van een Frans bedrijf door een buitenlandse rivaal. Aanleiding is de mogelijke verkoop van het Franse energie- en transportconcern Alstom.

Het Franse parlement heeft een wet aangenomen, die minister van Industrie Arnaud Montebourg deze week ondertekende. Tot nu toe was al regeringstoestemming nodig voor overnames van defensiebedrijven. De regering heeft dat nu uitgebreid tot overnames in onder meer de energiesector, transport, telecom, de zorg en de nutssector. Die overnames worden van strategisch belang geacht voor het land.

De maatregel werd genomen vanwege de mogelijke overname van het Franse energie- en transportconcern Alstom. Het Amerikaanse General Electric heeft een bod gedaan op de energietak van Alstom. Montebourg zei dat General Electric nu instemming van de regering moet hebben.

De socialistische regering van president François Hollande uitte eerder al haar bezorgdheid over de toenadering tussen General Electric en Alstom, maar zei niet op voorhand tegen een overname door de Amerikanen te zijn. Het is een publiek geheim dat minister Montebourg meer voelt voor een overname door het Duitse Siemens.

Hij benaderde via het ministerie van Economische Zaken in Berlijn het Duitse concern Siemens voor een eventueel tegenbod. Montebourg kan nu eventueel vergaande concessies eisen van General Electric over het behoud van de werkgelegenheid bij Alstom.

Montebourg zei in een verklaring dat de regering "het veto slechts zal toepassen op grond van redelijkheid". "We zullen in ieder afzonderlijk geval een nieuwe afweging maken."

Dat de Franse regering de mogelijkheid heeft een overname van een beursgenoteerd bedrijf te blokkeren, kan door de VS als een protectionistische maatregel worden gezien en kan tot politieke spanningen leiden.

Ook de Britse regering van premier Cameron staat onder grote druk van de oppositie om een veto uit te spreken over een mogelijke overname van het Brits-Zweedse farmaciebedrijf AstraZeneca door de Amerikaanse medicijnengigant Pfizer. De bestuursvoorzitter van Pfizer moest de afgelopen twee dagen in het Britse Lagerhuis de transactie al toelichten. Cameron voelt eigenlijk niets voor politieke inmenging bij bedrijfsovernames.