Direct naar artikelinhoud

Woody Allen beleeft 'artistieke crisis' op tv

Met Crisis in Six Scenes maakte Woody Allen zijn eerste tv-reeks voor Amazon. Volgens de recensies had hij het beter gehouden bij films maken.

Crisis in Six Scenes speelt zich af in het huishouden van een relatietherapeute en een schrijver van tv-scripts (een rol die Allen zelf speelt) in de woelige jaren 60. Een idee waar wel iets mee te doen valt voor een zesdelige comedyreeks, zou je denken. Al viel dat snel tegen, moest Woody Allen al snel bedenken. In interviews gaf hij het voorbije jaar al meermaals aan dat hij beter niet was ingegaan op het voorstel van Amazon. "Een catastrofale misser", noemde hij het. "Ik was er beter nooit aan begonnen. Ik dacht dat het makkelijk zou zijn. Als je een film kunt maken, zo'n groot, lang ding, dan was het kinderspel om zes tv-dingetjes van een halfuur te maken, dacht ik. Maar ik raak er niet wijs uit."

Slag in het water

Zelfkennis, zo blijkt nu, of toch zeker als je de eerste recensies van de Amerikaanse tv-critici over Crisis in Six Scenes leest. The Hollywood Reporter ziet wel lichtpuntjes, zeker naar het einde van de reeks toe, maar vindt Allens worp toch een slag in het water. "Het voelt aan als een Allen-film, maar het is toch magerder en niet slim genoeg in zijn uitgangspunt", schrijft de recensent. IndieWire sneert dan weer dat Allen er niet in is geslaagd zijn lucratieve schnabbel te rechtvaardigen. "We moesten het beste van Woody Allen zien. In plaats daarvan kregen we een artistieke crisis."

USA Today is wel te spreken over de serie, al vindt de krant het in feite een film van twee uur die in zes deeltjes is gehakt. "Crisis is een snuisterij, een lichte comedy die heel traag start, maar opbouwt tot een bevredigend en grappig slot."

Crisis in Six Scenes begint vrijdag op het videoplatform van Amazon. In België is de reeks niet te bekijken.