Direct naar artikelinhoud

Tsjernobyl wordt toeristische trekpleister

Een kleine 25 jaar na de kernramp in Tsjernobyl is de plaats een toeristische attractie geworden. Het voorbije jaar werd de site bezocht door 7.500 toeristen. Het magazine Forbes riep Tsjernobyl zelfs uit tot een van de meest unieke plaatsen om te bezoeken.

Tourkiev is een van de Oekraïense touroperators die de zogenaamde Chernobyl Tour aanbieden. Voor de prijs van 115 euro word je meegenomen op een ‘ecologische’ tour naar de rampsite, waar de radioactiviteit nog steeds 35 maal hoger ligt dan normaal.

Maar een blootstelling van korte termijn kan geen kwaad, drukken gidsen de toeristen op het hart. Hoewel ze voor de zekerheid toch een aantal maatregelen treffen. Zo worden bezoekers bij het instappen in de bus gevraagd een ‘antibesmettingsakkoord’ te tekenen. Daarin verklaren ze zich te houden aan voor de hand liggende regels zoals niet eten of roken op de site.

Toch blijft een aantal toeristen een beetje argwanend. “Ik ben toch wat bang voor die stralingen”, verklaart de Belgische Davinia Schoutteten aan nieuwsagentschap AFP. “Die schoenen vliegen onmiddelijk de vuilnisbak in als ik terug ben.”

De Chernobyl Tour vertrekt per bus vanuit Kiev en stopt in de eerste plaats bij de beruchte kernreactor. Van daaruit gaat het konvooi verder naar Pripjat, de stad die op 26 april 1986 in allerijl werd geëvacueerd. Behalve een aantal achtergelaten speelgoedpoppen en gasmaskers herinnert niets eraan dat in deze spookstad ooit mensen leefden. De laatste stop is in het ‘Rode Bos’, waar de eens frisgroene naaldbomen voorgoed in het rood gekleurd zijn sinds de ramp.

Behalve puin en vernieling is er niet veel te zien dus, maar het is eens iets anders dan de traditionele strandvakantie.