Direct naar artikelinhoud

Wonderboys NAAR de cel

Het Gentse hof van beroep sprak zware straffen uit voor de top van het vroegere spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie, maar Dexia en KPMG gaan vrijuit. Daarmee halen de drie raadsheren de laatste hoop onderuit van de gedupeerde beleggers die (een fractie van) hun verloren centen hoopten te recupereren.

Vijf jaar cel, waarvan drie effectief. Het Gentse hof van beroep veroordeelde de drie tenoren van Lernout en Hauspie - stichters Jo Lernout en Pol Hauspie en hun financiële man Nico Willaert - gisteren tot de maximumstraf. Ook Gaston Bastiaens, destijds CEO van het frauderende L&H, kreeg de wind van voren: vijf jaar cel, waarvan twee effectief.

Volgens het hof draaiden de vier vanaf 1999 wetens en willens mee in een ‘ingenieuze en grootschalige carrousel van georganiseerde fraude met de bedoeling valse omzet te creëren en de beurskoersen te manipuleren’. Ze deden dat volgens het hof ‘zonder schuldbesef en in het volle besef van de gevolgen voor het financiële systeem, voor hun schuldeisers en voor de duizenden beleggers die er financiële drama’s door beleefden’.

Helaas hebben die beleggers amper hoop om een deel van hun centen nog te recupereren, want het hof heeft de deep pockets in het beklaagdenbankje - Dexia Bank en revisor KPMG - allebei buiten vervolging gesteld. KPMG krijgt ook mét intrest de 455.000 euro terug die tijdens het proces verbeurd was verklaard. Volgens de raadsheren viel niet te bewijzen dat KPMG en Dexia de intentie hadden om mee te werken aan de fraude die het bedrijf had opgezet.

Burgerlijke processen zinloos

De vrijspraak voor Dexia en KPMG maakt de burgerlijke processen die mogelijk nog volgen quasi zinloos, omdat de belangrijkste veroordeelden zich in de loop van het proces onvermogend lieten verklaren. Behalve de vier tenoren van L&H liepen ook Tony Snauwaert, Thomas Denys, William Van Aerde en Carl Dammekens een veroordeling op.

Financieel directeur Dammekens werkte volgens het gerecht niet actief mee aan jaarrekeningfraude, maar hij bood te weinig verzet. Dat komt hem op zes maanden voorwaardelijk te staan. Tony Snauwaert, die op aangeven van Nico Willaert de taaltechnologiebedrijfjes leverde waarmee L&H zijn omzet oppompte, krijgt twee jaar gevangenisstraf aangesmeerd, waarvan één jaar effectief. Consultant Thomas Denys, die de L&H-top adviseerde over hoe ze vaste omzet moesten boeken en die de omstreden licentiecontracten op schrift zette, krijgt twee jaar waarvan één met uitstel. Of de veroordeelden effectief ook de cel in moeten, was gisteren nog niet duidelijk. Vermoedelijk kunnen enkelen hun straf met een enkelband uitzitten.

De laatste hoop van de beleggers ligt bij de veroordeling van revisor William Van Aerde, die een geldboete kreeg voor zijn onzorgvuldige controle van de jaarrekeningen. Gedupeerde beleggers hopen daar een achterpoortje te vinden om verloren geld te recupereren bij de verzekeraar van de revisor.