Direct naar artikelinhoud

Tesla koopt producent zonnepanelen SolarCity

Tesla koopt zonnepanelenbedrijf SolarCity en betaalt daar 2,3 miljard euro voor. CEO Elon Musk werpt zich zo op de markt van energievoorziening in woningen.

Met de overname tekent Musk voor de grootste overname ooit in de zonnepanelensector. De deal moet wel nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders. Musk had in juni al een bod gedaan op SolarCity en nu verwerft hij het energiebedrijf voor 268 miljoen euro minder dan dat initiële bod.

Musk heeft al banden met SolarCity. Niet alleen is hij er voorzitter van de Raad van Bestuur, zijn neven Lyndon en Peter Rive zitten in het bedrijf.

Tesla's revolutionaire 'huisbatterijen' maken deel uit van een strategie die voor een omwenteling in de energievoorziening zou moeten zorgen. Ze kunnen worden opgeladen met de efficiënte zonnepanelen van SolarCity en zo kunnen consumenten zelf hun eigen energie opwekken en opslaan.

Dat model moet het traditionele plaatje van grote energieleveranciers met monopolies doorbreken en daar wil Musk stevig aan meedoen.

Maar volgens sommigen zijn er ook minder zonnige kanten aan de deal. Die zou er namelijk ook komen om SolarCity voor een faillisement te behoeden. Er is sprake van zware schulden die het bedrijf ondertussen zou meeslepen.