Direct naar artikelinhoud

'Ik ben de beste Belg'

Vorig jaar reed Greg Van Avermaet zich nog de ziel uit het lijf, maar Preben Van Hecke en Jürgen Roelandts waren definitief weg. Morgen probeert Van Avermaet het opnieuw op het BK.

Volgens organisator Jean-Luc Vandenbroucke is het parcours twee renners op het lijf geschreven: Philippe Gilbert en jou.

"Elk parcours is een omloop voor mij. Behalve als het helemaal vlak is. Maar na 230 kilometer over lichte hellingen ben ik altijd sterk genoeg om te winnen."

Is Belgisch kampioen worden zo moeilijk?

"Daar lijkt het wel op. Vorig jaar was ik er heel dicht bij, maar de omstandigheden zaten tegen. Ik denk dat ik een waardige kampioen zou zijn. Het blijft een droom van me. Die trui heeft echt wel uitstraling in het peloton. Nog altijd. En zelfs als je in je leven bijna alles gewonnen hebt, blijft zo'n kampioenschap speciaal."

Voel een Belgische kampioen zich dan ook de beste Belgische renner?

"Die dag wel. (lacht) Iedereen heeft zijn specialiteit. Ik denk dat ik wel de beste Belgische renner ben. Op veel vlakken."

Je bent al vaak teleurgesteld op het BK.

"In 2007, mijn eerste BK in Knokke, dacht ik ook te winnen. Ik trok de spurt aan voor mijn ploegmaat Jürgen Roelandts en zag mezelf al naar de titel rijden. In 2009 in Aywaille was ik zo goed als op weg naar de zege. Leuven 2010. Tervuren vorig jaar, natuurlijk. Ik was toch wel de beste man in koers. En ik geraakte net niet tot bij de twee vluchters, Van Hecke en Roelandts."

Het ploegenspel is heel raar op een BK. BMC heeft vijf renners en is niet het sterkste blok. Misschien is het ook geen homogeen blok.

"Homogeniteit is moeilijk. We zitten met vijf goede renners: Hermans, Teuns, Vliegen, Gilbert en ik. We kunnen allemaal uit de voeten op dat parcours en moeten durven gokken. De koers controleren wordt moeilijk. We moeten zorgen dat we iemand mee hebben in de ontsnapping. In de finale zal het aan Philippe en mij zijn."

Gilbert gaat weg. Verandert dat de zaken?

"Ik denk het niet. We starten toch elk met onze eigen ambitie. Philippe wil ook Belgisch kampioen worden. We zien wel hoe de koers loopt. En dan lossen we het samen op. De relatie tussen hem en mij wordt altijd uitvergroot. Philippe

gaat weg. Dat is zijn keuze. Ik ben al lang geleden uit zijn schaduw getreden. De laatste jaren is onze relatie goed. Het is niet dat ik blij ben dat hij vertrekt. Dat is voor mij geen punt."

In 2009 in Aywaille heeft hij jou toch van de titel gehouden. Jullie waren ploegmaats bij Lotto, jij was weg in de slotkilometers, Gilbert reed het gat dicht en Boonen won.

"Dat zijn dingen die gebeuren. 2009 is al zeven jaar geleden. Er is niets dat zo lang blijft hangen bij mij."