Direct naar artikelinhoud

Zwemt België richting afgrond?

De Vlaamse Zwemfederatie (VZF) wil het contract van Ronald Gaastra niet verlengen na de Spelen en kiest voor Rik Valcke als enige coach. Daar is niet iedereen het mee eens.

"Het gaat lekker met Pieter", zegt Ronald Gaastra in het Aquatics Centra in Rio over Timmers. "Alles prima met Louis", laat Rik Valcke, op stage met Croenen in Uberlandia, weten. De aparte voorbereiding is symbolisch voor de opgesplitste Belgische zwemwereld. Gaastra doet zijn ding met de 'Antwerpse' zwemmers, Valcke volgt met zijn apostelen zijn visie. De sportieve rivaliteit tussen beide kampen zorgde vaak voor extra motivatie.

Maar na Rio dreigt een ongezond spanningsveld. Het topsportcentrum van Wachtebeke verhuist dan naar het nieuwe moderne Wezenberg 2-topsportbad in Antwerpen. Beide kampen zullen een modus vivendi moeten vinden om de zwemtrainingsbanen te verdelen. En de VZF wil slechts één hoofdcoach. De keuze valt op Valcke. Dat Gaastra zijn halftijds VZF-contract niet verlengt ziet, kwam hard aan, ook al kan hij als trainer voltijds voort onder de topsportvlag van Antwerpen en de Brabo-club.

Gaastra twijfelt of de samensmelting zal lukken. "We zullen aan zwembanen verliezen om individueel te trainen. Het is een stap achteruit. De VZF heeft mij aan de kant gezet. Dan mogen ze oppositie verwachten." Dat Gaastra wel vaker scherp voor zijn mening uitkomt, zou een van de redenen zijn om voor Valcke te kiezen. Gaastra zucht: "Ik heb altijd mijn eigen weg gegaan om sportsucces te halen en doe daarover geen toegevingen. Ik zeg wat ik denk, dat is zo tegen mijn vrouw, mijn zwemmers, de voorzitter van de VZF en de koning. Misschien is België geen topsportland door een teveel aan compromissen."

Valcke heeft het contract als hoofdcoach nog niet ondertekend. "Ik teken geen akkoord als ik de exacte structuur niet ken. In principe komt het wel rond. Maar nu telt alleen Rio."