Direct naar artikelinhoud

Reynders praat afzonderlijk met Franstaligen en Vlamingen

Na een dag vice-premierschap in het teken van het IPA zet Didier Reynders (MR) vandaag weer het petje van informateur op. In zijn agenda staat overleg met de drie andere Franstalige partijvoorzitters. De Vlaamse onderhandelaars krijgen Reynders pas morgen weer te zien.

Informateur Reynders blijft, volgens zijn omgeving, vastbesloten de regeringsonderhandelingen een stroomstoot te geven met een “nieuwe methode”. Meer specificaties ontbreken vooralsnog, maar de MR-voorman heeft wel al laten verstaan dat de nota’s met de voorstellen van de voorbije maanden wel op tafel mogen blijven liggen, maar voor hem niet het unieke vertrekpunt zijn voor verdere gesprekken. Het is dus niet de bedoeling dat Reynders de draad opneemt waar bemiddelaar Johan Vande Lanotte (sp.a) hem moest laten vallen. Ook over wie er straks opnieuw aan de onderhandelingstafel mag plaats nemen, is nog geen duidelijkheid, al lijken met name de stoelen van de groenen (en misschien ook wel van sp.a) niet meer gereserveerd.

Aan Vlaamse zijde werd intussen met enige verbazing genoteerd dat de PS aan Reynders een vijftig pagina’s tellende nota overhandigde met voorstellen uit de preformateursperiode van Elio Di Rupo (PS). La Libre Belgique, dat gisteren uit de nota citeerde, heeft het over de “rode lijn”, waar de PS niet over wil gaan bij de staatshervorming. Zo zou de nota enkele zogenaamde Vlaamse ‘hefbomen’ overboord gooien, zoals de volledige regionalisering van de tewerkstelling.

Prehistorisch document

Bij de Franstalige socialisten wordt het statuut van de nota evenwel fors genuanceerd. “Dit document werd voor de volledigheid aan de informateur overgemaakt, maar het is duidelijk dat er sindsdien veel bewogen en geëvolueerd is. In de nota staat nog niets over de herziening van de financieringswet, simpelweg omdat dat toen nog niet aan de orde was. Dit document geeft de positie van de PS niet weer, dit gaat om een stand van zaken ten tijde van de preformatie.”

“Wij wisten niet eens af van het bestaan van dat soort document”, zegt een partijvoorzitter aan Vlaamse zijde. “Ik heb evenwel begrepen dat het niet de bedoeling is dat de PS dit opnieuw als uitgangspunt van de onderhandelingen op tafel brengt.” Een collega-voorzitter vult aan. “Een historisch document? Eerder prehistorisch, vrees ik.”