Direct naar artikelinhoud

Woordvoerder politie voor rechter wegens 'lekken' slecht nieuws

Ex-politiewoordvoerder Steven De Smet verschijnt op 19 december voor de raadkamer op betichting van 'schending van het beroepsgeheim'. Hij zou een document hebben gelekt dat aantoonde dat de Gentse politie blunderde bij de match België-Turkije van 3 juni. De Smet is van mening dat de publieke opinie mocht weten wat er die avond mis ging.

Op 15 juni berichtte deze krant over de evaluatie die de Gentse politie intern maakte na de rellen aan de Kouter na de wedstrijd België-Turkije, eerder die maand. De wedstrijd werd er op een groot scherm getoond en na afloop raakten rivaliserende supporters slaags met elkaar: 43 mensen liepen verwondingen op, onder wie 27 agenten. Ook raakten 27 wagens beschadigd.

De evaluatie maakte melding van een verkeerde inschatting van de risico's. Er werden slechts 18 agenten ingezet (tegenover 51 bij een gelijkaardige wedstrijd twee jaar eerder). De directeur operaties verzuimde een risicoanalyse op te stellen en verklaarde vooraf in de pers dat de politie zich 'low profile' zou opstellen - met als gevolg dat harde supporterskernen van AA Gent en Club Brugge met de bedoeling te vechten naar de Kouter kwamen afgezakt. Er werden ook geen maatregelen getroffen om het meebrengen van glas en blikjes te beletten. Het verslag, dat in De Morgen werd geopenbaard door Vlaams parlementslid Veli Yüksel (CD&V), liet uitschijnen dat de politie met mensenlevens had gespeeld en dat er "van begin tot eind" geblunderd was.

Kort na de openbaring van de interne evaluatie werd de Gentse politiewoordvoerder Steven De Smet op non-actief gezet. Er werd een onderzoek geopend naar "schending van het beroepsgeheim" en zijn e-mailverkeer werd onderzocht. Hij werd in staat van beschuldiging gesteld en moet op 19 december voor de Gentse raadkamer verschijnen. Alles wijst erop dat de hoofdcommissaris die mee aan de basis lag van het opgefriste imago van de Gentse politie, begin volgend jaar voor de correctionele rechtbank zal moeten verschijnen.

De Smet werd ondervraagd over het rapport en beaamde volgens onze informatie volmondig dat hij enkele documenten omtrent de Kouterrellen doorspeelde aan Yüksel. Hij verduidelijkte dat beiden elkaar enkele dagen voor het bericht in De Morgen ontmoetten tijdens een ontbijt in het centrum van Gent en waren opgemerkt door honderden voorbijgangers. In zijn verhoor zei De Smet dat hij het als een plicht zag om, woordvoerder zijnde, ook te communiceren als er eens iets fout loopt. Alleen dan, zo zegt De Smet, kunnen lessen worden getrokken. Het Gentse parket en de korpsleiding lijken dat anders te zien.

'Heksenjacht'

Veli Yüksel werd tot op heden niet ondervraagd, maar beaamt dat hij zijn informatie kreeg van Steven De Smet. "Dit heeft weinig te maken met beroepsgeheim en alles met algemeen belang", vindt Yüksel. "Om het even wie had de informatie kunnen bekomen via de wet op de openbaarheid van bestuur. Iedereen heeft het recht te weten wat die avond mis liep en welke maatregelen er worden genomen om dit niet opnieuw te laten gebeuren. Ik ben verontwaardigd. Terwijl het wachten is op maatregelen begint men een heksenjacht naar het zogenaamde lek."

Een recenter evaluatierapport van de Gentse korpschef bevestigde in grote lijnen de eerdere analyse.

"Er waren onvoldoende stewards en politiemensen om proactief op te treden, gevaarlijke voorwerpen uit te sluiten, gemoederen te bedaren", zo zegt een nieuw rapport, gedateerd op 16 juni. "Op basis van alle geraadpleegde bronnen mogen we stellen dat het belang van de wedstrijd, de mogelijke rivaliserende gevoeligheden tussen de gemeenschappen, de mogelijke aanwezigheid van risicosupporters en de mogelijke impact van de weersomstandigheden duidelijk onderschat werden."

Voor de correctionele rechtbank riskeert Steven De Smet tot zes maanden cel en een boete tot 550 euro.