Direct naar artikelinhoud

Filmregisseur Fien Troch wint belangrijke prijs in Rotterdam

De prijs die Troch voor haar project Kid gewonnen heeft, is de Eurimages Co-Production Development Award. Aan de prijs is een bedrag van 30.000 euro verbonden.

Fien Troch was gisterenavond nog maar net thuis uit Rotterdam of ze sprong al opnieuw in de wagen richting Internationaal Filmfestival Rotterdam. “Ik was net een dutje aan het doen en werd overrompeld door mensen van CineMart die me belden. Ik ben nogal paranoia. Ik denk dat als ik niet ga, dat ze de prijs dan aan iemand anders gaan geven (lacht).”

CineMart is zowat de moeder van alle filmproductiemarkten. Traditioneel worden er altijd enkele Belgische projecten geselecteerd voor dit drukke productieforum waarop regisseurs en producenten hun nieuw filmproject pitchen. Met de hoop om er interesse, productie-ideeën of geld los te weken bij andere producenten, filmverdelers, verantwoordelijken voor fondsen en televisiezenders. Dit jaar was behalve Fien Troch ook het nieuwe project van Peter Brosens en partner Jessica Woodworth geselecteerd. Andere gerenommeerde regisseurs op het platform waren Carlos Reygadas, Jan Svankmejer, Alex van Warmerdam en Canneslaureaat Andrey Zvyagintsev.

Voor Brosens (Khadak, Altiplano) is het al de vierde keer dat hij deelneemt.

Netwerken

“CineMart is niet meteen een plek waar je contracten tekent maar het is altijd een goede ervaring. Het is netwerken. We maken films voor een internationaal publiek en dan is het belangrijk als je je film internationaal kan lanceren in een productiefase.” Zelf was Brosens aangenaam overweldigd door het aantal verzoeken voor meetings. Maar heeft die drukke agenda ook iets opgeleverd voor Fifth Season, een ecologische fabel die Brosens en Woodworth volgende winter in hun eigen dorp willen opnemen? “Tot nog toe zaten we op het spoor van een coproductie met Nederland en Tsjechië. Op CineMart is gebleken dat Tsjechië zeer moeilijk ligt. Er was wel veel interesse vanuit Frankrijk. Het enige zwakke punt van CineMart is dat men je scenario nog niet gelezen heeft. Dat gaan we nu opsturen. Hopelijk komt er dan een concreet voorstel uit de bus.” Fien Troch en producent Nino Lombardo waren dan weer op zoek naar een Franse en eventueel een Duitse coproducent en een sales agent. “De mensen die we gezien hebben waren allemaal enthousiast”, aldus Troch. “We hebben ondertussen steun van het VAF, maar we wachten nog op een antwoord van de filmcommissies in Nederland en de Franse Gemeenschap.” Veel wil Troch nog niet vertellen over haar nieuwe film die ze in de Kempen met niet professionele acteurs gaat opnemen. “Het gaat over kinderen en is met kinderen maar het is niet voor kinderen. Het onderwerp is de onvoorwaardelijke liefde van een kind voor zijn moeder en omgekeerd.” De opnamen zijn voorzien juli-augustus.