Direct naar artikelinhoud

De beste pinot noir

uit de supermarkt

Een zevenentwintigkoppige jury boog zich over de vraag: 'Is er goede pinot noir in de supermarkt?' Niet zo eenvoudig, want supermarkten hebben weinig greep op het bastion van de Franse pinot noir, met name de bourgogne, waar de gronden overwegend in het bezit zijn van kleine familiale ondernemingen. Er komt wel steeds meer pinot noir uit de nieuwe wereld op de markt, maar de vraag is of die kan tippen aan goede bourgogne. De jury bestond uit 8 professionals (4 wijncritici, 2 wijnhandelaren, 2 sommeliers), 10 lezers van De Morgen en 9 gepassioneerde wijnliefhebbers uit de Kurkdroogclan. Op de proeftafel: 13 wijnen, onherkenbaar gemaakt. Er werd gequoteerd op 100. Hoewel de scores soms verdeeld waren, haalden 6 wijnen een score van meer dan 80%.

* Matua Valley Pinot Noir - Marlborough (Nieuw-Zeeland) 2005 Carrefour/GB 9,59 euro (Score 85,40 %)

En tevens laureaat van de beste pinot noir uit de nieuwe wereld. De nieuwe wereld wint dus in het supermarktrek. Typerende zoetrijpe kers in de neus en charmant tot zelfs vet fruit in de mond. Goede structuur en lengte. Bovendien handig aan tafel omdat hij - licht gekoeld - ook een aantal vis- en oosterse gerechten kan begeleiden. De 9th Island Pinot Noir 2005 volgde op de tweede plaats op enige afstand (83,80 %, Delhaize, 9,99 euro)

* Parisot 'Les Grandes Marches' - Gevrey-Chambertin 2005 Colruyt 15,99 euro (score 82,45%)

Veel frisheid bij neus en aanzet, waarbij de zuurtjes van het rode fruit een belangrijke rol spelen. In de mond rijp fruit dat vrij slank blijft maar wel expressief is in zijn jeugd. Goede tannine en terugkerend rood fruit in de finale. Vrij duur voor zijn score, maar daar zullen bourgogneproducenten tegenin brengen dat jonge wijnliefhebbers niet meer weten hoe een bourgogne hoort te smaken. Zijn naaste belager vindt u hieronder.

* Moillard 'Les Vignes Hautes' - Hautes Côtes de Nuits (Bourgogne) 2005 Spar 8,75 euro (score 81,85%)

Vrij geconcentreerde kleur voor een bourgogne. Rijpe krieken in neus en aanzet. In de mond jammy fruit met kers in de hoofdrol en mooie zuren in de finale. Degelijke en betaalbare bourgogne. De meeste andere wijnen in de klasse tot 9 euro maakten trouwens geen al te beste beurt.

* 9th Island Pinot Noir - Tasmania (Australia) 2005 Delhaize 9,99 euro (deelscore 84,10%)

Pinot noir met body die opvalt door zijn zachte textuur en vriendelijke zuren. Merkwaardig elegant voor een wereldwijn. Fijne kruidentoets in de finale. Andere speciale vermelding - van het Kurkdroogpubliek dan - is er voor de opmerkelijk frisse pinot noir van Les Quatre Clochers 2003 (deelscore 83,35%, Spar, 8,99 euro). De laatste wijn die een score van meer dan 80% haalde, was de Southbank Estate Pinot Noir (81,10%, Delhaize, 12,90 euro). n