Direct naar artikelinhoud

Ethias versnelt afbouw First-portefeuille

Verzekeraar Ethias probeert de door Europa opgelegde afbouw van zijn First-portefeuille te versnellen door de klanten met een promotieaanbod te lokken naar een alternatief.

Tot de bankencrisis van 2008 behoorden de First-contracten tot de populairste spaarformules op de Belgische markt. Maar toen de crisis toesloeg, brak dat succes Ethias zuur op. De verzekeraar diende voor steun aan te kloppen bij de overheid, maar de Europese Commissie legde in ruil voor die steun onder meer de verplichting op de First-portefeuille af te stoten of af te bouwen.

Het werd het laatste. Begin dit jaar besloot Ethias de afbouw in de hand te werken door de rente voor nieuwe First-stortingen op nul te zetten. Intussen is al ruim 1 miljard van de in totaal 7 miljard euro aan reserves voor de First-contracten afgekocht.

50 euro premie

Nu januari, een traditioneel kantelmoment voor dergelijke producten, eraan komt probeert Ethias de afbouw te versnellen door de overstap naar het met sectorgenoot Integrale uitgewerkte alternatief (het product Certiflex-8) te promoten met voordelige voorwaarden. Die lopen nog tot eind dit jaar.

Volgens woordvoerder Dries Olemans van Ethias komt die promotie er op instigatie van de Europese Commissie. Het gaat om het laten vallen van de instapkosten voor het nieuwe product, een premie van 50 euro per overgedragen 10.000 euro en een uitbetaling van de First-rente over het hele jaar, zelfs als de overstap nu gebeurt.

Geen winstdeelname

Ethias meldt ook dat het rendement van de First-producten dit jaar beperkt blijft tot de gewaarborgde rentevoet. Dat betekent dat er op de First Rekening dit jaar geen enkele winstdeelname zal worden uitgekeerd.

Een grote verrassing is dat niet, gezien de economische context en de afbouw van de portefeuille, beaamt Olemans. Vorig jaar was er ook geen winstdeelname. Volgens Ethias laat de economische context jammer genoeg niet toe "om voor de volgende jaren betere perspectieven te voorspellen".