Direct naar artikelinhoud

Landing naar begroting ingezet

Het kernkabinet zet een versnelling in om de begroting voor dit jaar nog deze week afgerond te krijgen. Principieel was al beslist om het tekort terug te dringen tot 3,7 of zelfs 3,6 procent van het bbp. Daarvoor moet 2,2 miljard euro worden gevonden. Die opdracht is al voor de helft vervuld, omdat de inkomsten 1 miljard hoger uitvallen.

Hoewel er over de legitimiteit van een begroting vanwege een ontslagnemende regering vooraf heftig gedebatteerd is, lijkt de rekenoefening zelf niet voor hoogspanning te zorgen. Door in lopende zaken te zijn, bespaart de regering sowieso al. Bovendien kan de regering-Leterme rekenen op een reeks meevallers. De overheidsfinanciën leveren meer dividenden op, de participatie in en hulp aan de banken brengt extra geld in het laatje en de opheffing van het bankgeheim zorgt dit jaar al voor meer inkomsten. De strijd tegen de fiscale fraude zou zo 460 miljoen euro opleveren. Over de invoering van een uraniumtaks raakte de kern het eerder eens. De opbrengst wordt geschat op 500 miljoen, maar dat is lang niet zeker.

Of het omgekeerde cliquetsysteem wordt heringevoerd, is nog niet duidelijk. Dit houdt in dat de accijnzen vanaf een bepaald prijsniveau lichtjes dalen bij elke nieuwe prijsstijging, ter compensatie van de meerontvangsten aan btw voor de staat. De ministers dienen ook nog te beslissen in welke mate ze de sociale uitkeringen welvaartsvast gaan maken.