Direct naar artikelinhoud

Aperitief op z'n Italiaans

Aperitivo, aperitieven op z'n Italiaans, kan nu ook in Hasselt. Dirk Hendrickx van restaurant De Goei Goesting opende in het aanpalend pand een op la dolce vita geïnspireerde wine- & foodbar. Een drankje met kleine hapjes in de vroege avond na het werk is heel gebruikelijk in Italië, maar de trend komt ook naar ons overwaaien.

Op de Zuivelmarkt in hartje Hasselt vinden we L'Aperi Vino, een totaalconcept met een voornamelijk Italiaanse wijnkaart. Heel de zaak staat in het teken van wijn: op flatscreens circuleren reportages over wijndomeinen, zwart-witfoto's van wijngaarden smukken het decor op en in de gebruikerszaal kun je binnenkijken in de wijnkelder. Een muur vol enomaticsystemen met een veertigtal open flessen biedt de mogelijkheid om al die wijnen ook per glas te verkrijgen. De open keuken bereidt zowel charcuterie van Spaanse en Italiaanse origine als bistecca Fiorentina op houtvuur. De cappuccino's worden bereid door een barista, geaffineerde kazen zijn verkrijgbaar per porties van 30 gram.

We bestellen een glas Mauro Veglio 'Angelo' DOC, een rode wijn uit de regio in het noordwesten van Italië. Piemonte betekent 'aan de voet van de bergen'. De nebbiolodruif, met zijn oorsprong in de Langhe-streek, wordt op de hellingen van de Alpen aangeplant. Deze streek produceert twee beroemde rode wijnen, de Barolo en de Barbaresco (beiden hebben ze de DOCG-status). De meeste andere, secundaire wijnen uit Piemonte voeren een etiket naar de druivenvariëteit waarvan ze zijn gemaakt, zoals ook de onze.

De nebbiolo is een eigenwijze druif die kwalitatief zeer kan verschillen naargelang de ondergrond en het microklimaat. Typisch aan de nebbiolo is de neiging tot hoge aciditeit, zware tannines en een hoog suikergehalte. Omdat de druif zeer langzaam rijpt, wordt ze laat geoogst: eind oktober, begin november wanneer de mist ('nebbia') Piemonte in de ochtend vult.

Het domein van onze wijn is gelegen tussen La Morra en Monforte. Ze verwerpen het gebruik van chemische meststoffen en pesticiden en werken volgens biologische wijnbouwtechnieken. De wijn heeft een oude portkleur met een bruine evolutie in de rand en dunne benen van alcohol. De eerste neus is licht oxidatief, maar niet catastrofaal. Hij ruikt wat flets naar oud vat en wat opvalt, is een alcoholopstoot. Het fruit is zogoed als volledig verdwenen.

Ietwat teleurgesteld bestel ik dezelfde wijn, maar deze keer een nieuwe fles. Voor oxidatiegevoelige wijnen vertrouw ik die machines niet. Met ons wit aperitiefwijntje was niets mis, maar onze rode verdenk ik er toch van iets te lang in het systeem te zitten. En zie: de nieuwe heeft een frissere kleur, is meer kersenrood en heeft minder evolutie in de rand. Een delicate neus van rozenblaadjes, aalbessen, vijgen, veenbessen en bosaardbeien bewijst dat het de moeite loonde een 'verse' fles te bestellen. De neus is frisser en ontsluiert een lichte houttoets, waardoor ook subtiele aroma's te definiëren zijn als kreupelhout, varens en mossen.

De aanzet in de mond, met puntige aciditeit, accentueert het rood fruit van licht zurigheid. De wijn is sappig, licht medicinaal kruidig en heeft matige materie. Er zijn inderdaad opmerkelijke tannines aanwezig op het randje van de rijpheid. De alcohol is steeds waarneembaar door een warm mondgevoel, maar is beter geïntegreerd in de wijn dan bij ons eerste glas. De finale is een beetje uitdrogend en ontwikkelt een lichte bitterheid als het vel van een verse okkernoot. Deze wijn vraagt naar voeding, en een beter adres daarvoor kan ik me op dit moment niet voorstellen.