Direct naar artikelinhoud

Frans Boogaard

Het doet me veel plezier dat Vlaams Belang over de hele linie verloren heeft. Toen ik eind jaren 80 correspondent was in Brussel heb ik de doorbraak van het Vlaams Blok meegemaakt. Blij dat extreem rechts zijn pluimen verliest. Dat biedt perspectief voor andere landen, zoals Nederland.

"Heel veel kiezers van het Vlaams Belang zijn overgelopen naar N-VA. Tussen die partijen zijn wezenlijke verschillen. Ik ben evenwel bang dat Vlaams Belang de N-VA gaat besmetten en dat de partij trekjes krijgt van extreem rechts. Als Vlaams Belangers belangrijke posten krijgen binnen de N-VA, kan het daar op uitdraaien en dat is geen goede zaak.

"De overwinning van De Wever heeft niet meteen gevolgen op federaal vlak. De regering-Di Rupo zit vrij stevig in het zadel. Maar over twee jaar krijg je wel een moment van de waarheid. Als N-VA erin slaagt om zijn score op federaal vlak nog verder aan te dikken, dan wordt het nog moeilijker om een compromis te vinden tussen de twee grote taalgemeenschappen. De agenda van N-VA stuurt aan op de splitsing van het land. Als dat gebeurt, verliest België invloed in Europa.

"Of het land echt gaat splitsen, durf ik te betwijfelen. De positie van Brussel maakt dat echt moeilijk. Ook moeten de Vlamingen toch twee keer nadenken voor dat ze aansturen op een boedelscheiding. Ze gaan er te makkelijk van uit dat de huidige taalgrens de nieuwe landgrens wordt. Ik denk niet dat de Franstaligen dat zomaar zullen aanvaarden."