Direct naar artikelinhoud

Justitie heeft uniek DNA-profiel lid Bende van Nijvel

Een kwarteeuw na datum is een uniek mannelijk DNA-profiel ontdekt van een lid van de Bende van Nijvel, Belgiës grootste criminele raadsel. Drie jaar en acht maanden voor de zaak verjaart, wil een nieuw team de Bende alsnog ontmaskeren.

De Bende van Nijvel vermoordde 28 mensen tussen 1982 en 1985, vooral bij gewelddadige raids op grootwarenhuizen. Zo'n vijftig nabestaanden namen gisteren in Charleroi deel aan een vergadering met justitieminister Annemie Turtelboom, procureur Christian De Valkeneer en onderzoeksrechter Martine Michel. Zij stelde een nieuwe website voor, www.bendevannijvel.be en herinnerde aan de destijds door warenhuisgroep Delhaize uitgeloofde premie van 250.000 euro. "Die premie geldt nog steeds", zegt Michel. "Wie de tip geeft die ons leidt naar de daders, krijgt dat geld."

De magistraten in Charleroi betwisten dat het vertrek van Eddy Vos, jarenlang het gezicht van de speurderscel, zou wijzen op intern geruzie. "Er was geen conflict", zegt Michel. "Het was tijd voor een herlezing en een fris paar ogen." Bij het herstructureren van het 1,2 miljoen pagina's dikke dossier werd een spoor teruggevonden uit 1986, toen een deel van de buit na de laatste Bende-raid in Aalst werd opgevist uit het kanaal Brussel-Charleroi. "We zijn erin geslaagd om een mannelijk DNA-profiel van een van de daders te isoleren. We gaan het nu toetsen aan binnen- en buitenlandse databestanden."

De buit, en ook enkele wapens, werden in 1986 door de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch ontdekt. Troch en zijn team werden enkele jaren later van de zaak gezet. De voorbije 27 jaar zijn bij herhaling speurdersteams vervangen na intern geruzie. Hoezeer de magistraten de families gisteren ook verzekerden dat deze keer alles koek en ei is, de boodschap klonk bij momenten wel anders.

Procureur De Valkeneer haalde hard uit naar Danièle Zucker, een door FBI-profiler Ron Hazelwood opgeleide Belgische die twee jaar lang op het dossier van de Bende van Nijvel heeft gewerkt. Zij rekende 56.000 euro aan, en de procureur noemde dat "iets wat in de buurt komt van oplichting". Het vorige team zette ook een Canadese geo-profiler aan het werk en diens rapport kon de procureur evenmin bekoren.

De slachtoffers lijken stilaan te berusten. "Al een kwarteeuw maken ze ruzie", zei Bozidar Djuroski, die op 27 september 1985 zijn vader verloor bij de raid op de Delhaize in Eigenbrakel. Op 9 november 2015, exact 30 jaar na de aanslag in Aalst, treedt de wettelijke verjaring in. Minister Turtelboom verzekerde de slachtoffers dat ze de situatie om de zes maanden wil evalueren.