Direct naar artikelinhoud

Olietankerrederij Euronav stevent af op tweede rampjaar

De Belgische olietankerrederij Euronav stevent af op een tweede rampjaar. In het derde kwartaal werd 35 miljoen dollar (27 miljoen euro) verlies geboekt. De verwachtingen voor het vierde kwartaal zijn niet hoopgevend. Het verlies in de eerste negen maanden bedraagt 55 miljoen dollar.

"2012 zal een beetje zijn zoals het Bordeauxjaar 2011", zei CEO Paddy Rodgers in mei van dit jaar. 'Niet over de gehele lijn goed, maar wel enkele goede momenten en bright spots. Na het annus horribilis 2011, waarin bijna 100 miljoen dollar verlies werd geboekt, rekende Euronav een half jaar geleden nog op "beterschap in 2012". De erbarmelijke cijfers in het derde kwartaal en de matige verwachtingen voor het vierde kwartaal voorspellen echter niet veel goeds. Opnieuw winst, zoals in het eerste halfjaar nog werd geopperd, zit er alleszins niet in.

"Toch is 2012 operationeel iets beter omdat we vorig jaar nog een uitzonderlijke winst boekten van 22 miljoen dollar op de verkoop van een schip", zegt financieel directeur Hugo De Stoop. Aan voorspellingen voor het hele jaar wil hij zich niet wagen. "De olietankersector zit nog in crisis. De tarieven zijn laag en er blijft een overcapaciteit aan schepen."