Direct naar artikelinhoud

Van den Brom: 'Mbokani laat het team in de steek'

John van den Brom droomde ervan om Anderlecht in zijn debuutseizoen meteen de eerste dubbel te bezorgen sinds 1994, maar die droom strandde in Genk. Van den Brom panikeert niet, maar Mbokani heeft het flink verkorven bij zijn coach.

Als alle tumult rond de wedstrijd in de Cristal Arena voorbij is, zal John van den Brom ongetwijfeld nog wel eens terugdenken aan 30 januari. Toen liet zijn ploeg in het Astridpark een geweldige kans liggen om de poort naar de finale open te beuken. Paars-wit kwam in de heenwedstrijd op voorsprong via Jovanovic, maar miste na de uitsluiting van Kara nog voor de rust een strafschop en liet het na de pauze na de tien van Genk helemaal uit te tellen.

Anderlecht trok zaterdag naar Limburg voor zijn derde topper in zeven dagen en voetbalde ondermaats in de Cristal Arena. Jovanovic was het aan te zien dat hij drie wedstrijden niet gespeeld had en een erg matige De Zeeuw moest ervaren dat aan een match beginnen nog iets anders is dan in Brugge invallen als de rest al moegestreden is. Het hoefde ook allemaal niet zo nodig. Van den Brom bracht Odoi in de ploeg om de snelle Monrose af te stoppen en schoof Gillet een rij vooruit om Tshimanga aan banden te leggen. Op één ontsnapping van Jelle Vossen na, kon Anderlecht vertrouwen op zijn goeie organisatie.

Tot Dieumerci Mbokani door het lint ging. Nadat hij voor de tweede keer in evenveel minuten aangetikt werd door Simaeys, revancheerde Dieu zich door na te trappen. Amper zes minuten later maakte Vossen er 1-0 van. Anderlecht maakte nog ruim een uur vol dankzij het loopwerk van Gillet en Biglia en kreeg in de verlengingen zelfs de beste kansen, maar een nieuw penaltydrama maakte een einde aan de droom van de dubbel.

Onbezonnen

Van den Brom was ontgoocheld, vooral in één speler. "Ik ben teleurgesteld voor het niet halen van de finale, maar ik ben niet teleurgesteld in mijn spelers. Ik ben wél teleurgesteld in Mbokani. Met zijn onbezonnen overtreding brengt hij de ploeg en de club in een moeilijke situatie. Daar ben ik ontzettend kwaad om. Het is duidelijk dat Mbokani zich laat provoceren. Hij trapt erin en dat mag niet met zijn status en ervaring. Hij laat de ploeg in de steek. Op dat moment telt maar één ding en dat is de finale. Dan moet je jezelf onder controle houden, wat er ook gebeurt. En dat heeft Dieu niet gedaan."

Tot de uitsluiting van Mbokani maakte Van den Brom zich weinig zorgen. "Wij hadden onze 1-0 uit de heenwedstrijd en deze tweede match ging goed op en af. Er was niks aan de hand, ondanks het feit dat dit de derde wedstrijd in een zware week was. Maar als je dan met tien komt te staan, wordt het fysiek zwaar. Nochtans deden we het met tien vele malen beter dan met Mbokani. In de verlengingen hadden we een vrije trap van Wasyl op de kruising, was er De Sutter die de keuze maakte om nog breed te leggen op het moment dat hij zelf vrij stond en telde ik ook nog een kopbal van Gillet, die uitstekend gered werd door Köteles."

"Met tien hebben we weinig weggegeven", vervolgtde Anderlechtcoach. "Maar dan komt het op een loterij aan, waarbij er maar vier zijn die een strafschop willen nemen. De anderen hebben we moeten dwingen om er één te nemen en dat zegt veel. De zaken zijn nu duidelijk: wij moeten ons uitsluitend richten op het kampioenschap. En daar moeten we alles voor geven."