Direct naar artikelinhoud

Bank Monte dei Paschi verwacht snel staatssteun

Alessandro Profumo, de topman van de noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi, verwacht dat "in zeer korte tijd" de staatssteun van 3,9 miljard euro op tafel komt. De vierde bank van Italië en de oudste bank van de wereld kwam in opspraak nadat derivatenconstructies openbaar werden die de bank de afgelopen jaren verzweeg voor de toezichthouders. Afgelopen week bleek dat de bank daar 730 miljoen euro op heeft verloren. Een rechtbank keurde het verstrekken van de noodkredieten vorige week goed.

Aandeelhouder verzet zich tegen overname Dell

De miljardenovername van het pc-concern Dell door stichter Michael Dell wordt niet overal positief onthaald. Vermogensbeheerder Southeastern Asset Management vindt het bod van 13,65 dollar per aandeel-Dell "ondergewaardeerd".

Southeastern is de op één na grootste aandeelhouder, na stichter Michael Dell. Hij wil Dell voor 24 miljard dollar overnemen en van de beurs halen. Southeastern zou voor zijn belang gemiddeld 16,88 dollar hebben betaald. Het huidige bod zadelt Southeastern op met een verlies van 400 miljoen dollar.

Noodtoestand in Guatemala om koffieschimmel

Vanwege een grote uitbraak van koffieschimmel heeft de regering van Guatemala vrijdag de noodtoestand uitgeroepen. President Otto Pérez Molina laat weten 40 miljoen quetzal (ongeveer 3,8 miljoen euro) vrij te maken voor de aankoop van pesticide. Ook kleine koffieboeren krijgen financiële steun. De president is bang dat boeren hun baan en inkomsten kwijtraken. De roestschimmel zal 15 procent van de oogst in 2012-2013 verwoesten, verwacht de Guatemalteekse koffiesector.

Eerste testvlucht van Boeing 787 na batterijproblemen

De Dreamliner heeft voor het eerst sinds de batterijproblemen een testvlucht uitgevoerd. Het toestel heeft daarbij ongeveer 1.500 kilometer afgelegd. De vliegtuigbouwer liet de test met de Boeing 787 uitvoeren om gegevens te verzamelen over de batterij. Wereldwijd hadden de luchtvaartautoriteiten in januari beslist om de Dreamliners aan de grond te houden, nadat er zich verschillende incidenten met het vliegtuig hadden voorgedaan. Zo moest een toestel van de Japanse maatschappij ANA een noodlanding maken, nadat er rook was opgemerkt in de cockpit. Waarschijnlijk lag een batterijprobleem aan de oorzaak van het probleem. Wanneer de toestellen weer kunnen worden ingezet, is nog niet duidelijk.