Direct naar artikelinhoud

Gent bant ook pizzabezorgers uit stadscentrum

Op 3 april voert Gent een nieuw mobiliteitsplan in, en vanaf dan mogen maaltijdbezorgers met hun brommers het centrum niet meer binnen. Het is een van de consequenties van het beleid. De pizzabezorgers zijn met verstomming geslagen.

Als het nieuwe mobiliteitsplan wordt ingevoerd in Gent, zal de Arteveldestad het grootste autovrije gebied van het land hebben. Anders dan bij het huidige - kleinere - voetgangersgebied, zal de nieuwe autovrije zone ook nog eens strikt worden gecontroleerd. Aan elke toegangsweg komt een camera met nummerplaatherkenning.

"Zo kunnen we zelf bepalen wie er wel nog in mag", zegt mobiliteitsschepen Filip Watteeuw. "Bussen van De Lijn mogen uiteraard nog door, en taxi's ook. We hebben ook beslist dat elektrische fietsen nog door de voetgangerszone mogen rijden. Motorfietsen en brommers mogen dat niet. Dus inderdaad, ook de brommers van de pizzakoeriers zijn niet meer welkom in het centrum van de stad."

"Leveren in de binnenstad wordt sowieso verboden tussen 11 en 18 uur, voor alles en iedereen. Alleen de elektrische voertuigen van het stadsdistributiecentrum zullen dat nog mogen. Voertuigen die buiten die periode in het centrum moeten zijn, bijvoorbeeld om werken uit te voeren, zullen een vergunning kunnen aanvragen voor een van de zeven sectoren waarin we de stad opdelen. Maar die is tijdelijk, en dus niet bedoeld voor koeriers."

Regelrechte schande

De pizzabezorgers vallen uit de lucht. "Hoezo, we mogen niet meer door met onze brommers? Hoe moeten wij dan leveren?" Hentep Serhat is eigenaar van de drie vestigingen van Pizza Roma in Gent. Hij had er geen idee van dat zijn koeriers vanaf 3 april niet meer welkom zijn in het centrum. "Ik kan mijn mensen toch moeilijk te voet op pad sturen? Zo worden bedrijven kapotgemaakt. Dit is een regelrechte schande."

Maar bij de stad zijn ze onvermurwbaar. "Met een elektrische fiets mogen ze wel door. Misschien moeten ze daar in investeren. Misschien komt dat ook hun rijgedrag ten goede, want over pizzabezorgers komen massaal veel klachten binnen. Ze rijden op voetpaden, negeren verbodsborden en verkeerslichten, en eigenlijk het volledige verkeersreglement. Die brommers zijn vaak een gevaar op de weg. Ze horen dus zeker niet thuis tussen voetgangers."